Με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας να ξεπερνούν το 6% σήμερα το απόγευμα στις αγορές χρέους, οι επενδυτές δε φάνηκαν να πείθονται από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ιδίως διότι τα μέτρα που εξήγγειλε δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα.

Λίγο μετά τις 16:00 το επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών τίτλων, που μειωνόταν τις τελευταίες ημέρες, ανήλθε στο 6,161% (από 5,931%), ενώ αυτό της Ισπανίας έφθασε στο 6,803% (από 6,732%).

Πτώση μεγαλύτερη από 2% καταγραφόταν στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού και μεγαλύτερη από 3% στο Μιλάνο.

Ο Μάριο Ντράγκι εξήγγειλε νωρίτερα ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει τη λήψη έκτακτων, μη-συμβατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως η απευθείας αγορά κρατικού χρέους. Ακόμα, είπε ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει τον επόμενο μήνα την χαλάρωση και την διεύρυνση του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων τα οποία γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις (collateral), αλλά και το να επαναλάβει κινήσεις όπως η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω μακρόχρονων, χαμηλότοκων δανείων, κάτι που έκανε στις αρχές του χρόνου διοχετεύοντας 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο οι τράπεζες «πάρκαραν» το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών στην ΕΚΤ, αντί να αυξήσουν τις διατραπεζικές χορηγήσεις, τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

«Θα γίνει μια συζήτηση για το πλαίσιο που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια, προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Ντράγκι.

Η Γερμανία έχει πάντως «επιφυλάξεις» σχετικά με τα σχέδια η ΕΚΤ να αγοράζει χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις αγορές δανεισμού, παραδέχθηκε ο Ντράγκι. «Ο Γενς Βάιντμαν και η Μπούντεσμπανκ έχουν επιφυλάξεις» για τα έκτακτα, μη-συμβατικά αυτά μέτρα, επισήμανε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Υπαινισσόμενος τις γερμανικές ανησυχίες, ο Ντράγκι είπε πως επιτροπές της Τράπεζας πρόκειται να «σχεδιάσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για αυτά τα μέτρα πολιτικής», απόφαση που ελήφθη «βασικά ομόφωνα, με μια επιφύλαξη».

Προαναγγέλλοντας μια διαφοροποίηση σε σχέση με την πρακτική που ακολουθούσε ως τώρα, ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα τηρεί πολιτική «πλήρους διαφάνειας», και ότι οι χώρες που επωφελούνται από τις αγορές ομολόγων θα κατονομάζονται.

Παράλληλα, ο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δανείζει επιπλέον κεφάλαια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αφού αυτός «δεν πληροί τους όρους» για κάτι τέτοιο.

«Ο σημερινός σχεδιασμός του ΕΜΣ δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί ως κατάλληλος εταίρος» για την χορήγηση δανείων από την ΕΚΤ, σημείωσε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως η νομική υπηρεσία της Τράπεζας, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, είχε ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό το Φεβρουάριο.