Πόσο κοστίζει στην Κούβα το αμερικανικό εμπάργκο

Βρίσκεται σε ισχύ από το 1962


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:57
25/08/2018
Πόσο κοστίζει στην Κούβα το αμερικανικό εμπάργκο
2
loading

Μπορεί η Κούβα και οι ΗΠΑ να αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015, έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια, ωστόσο το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε το εμπάργκο, παρά την αντίθεση βούληση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικό, το εμπάργκο προκάλεσε στη χώρα απώλειες 4,321 δισ. δολαρίων από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάρτιο φέτος. «Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες της τάξης των 4,321 δισεκ. δολαρίων για την Κούβα» αναφέρει το υπουργείο σε επίσημο κείμενο.

Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το 1962, «σε τρέχουσες τιμές, ο αποκλεισμός προκάλεσε ζημίες που αποτιμώνται σε τουλάχιστον 134,499 δισ. δολάρια» για την κουβανική οικονομία, συνεχίζει το υπουργείο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον Νοέμβριο του 2017, με σκοπό να περιορίσει την προσέγγιση που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε μεγάλο μέρος των κυρώσεων, επιτρέποντας ωστόσο στους Αμερικανούς να «ταξιδεύουν στην Κούβα και να υποστηρίζουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» στο νησί.

Τα μέτρα αυτά «είχαν αποτέλεσμα σημαντική μείωση των επισκέψεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και προκάλεσαν μεγάλα εμπόδια στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κουβανικών επιχειρήσεων με ενδεχόμενους Αμερικανούς εταίρους ή τρίτες χώρες» διευκρινίζεται στο κείμενο του κουβανικού υπουργείου. «Η ένταση του αποκλεισμού της Κούβας συνοδεύτηκε από μια επιθετική, απειλητική και αναιδή ρητορική και από περιορισμούς εκ μέρους των ανώτατων επιπέδων της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και αβεβαιότητα».

Βάσει ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπό τον τίτλο «Η ανάγκη να τερματιστεί το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Κούβας», το νησί υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση στον ΟΗΕ.

Από το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει εγκρίνει 26 φορές αυτή την έκθεση, κάτι που ερμηνεύεται ως απόρριψη του εμπάργκο. Φέτος, θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ημερομηνία άγνωστη προς το παρόν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Unexpected Opponent

    Aμερικανοι g a n g s t e r s , O Castro και O Che Guevara είναι Z Ω N T A N O I στις ψ υ χ ε ς των A γ ω ν ι σ τ ω ν της Δ ι κ α ι ο σ υ ν η ς και της E λ ε υ θ ε ρ ι α ς οι οποίοι δ ε θ\' αργήσουν να σας π ε τ α ξ ο υ ν δια π α ν τ ο ς στο σ κ ο υ π ι δ ο τ ε ν ε κ ε της Iστοριας , ε κ ε ι O π ο υ A ν η κ ε τ ε .

  2. avatar Ασε ρε

    Η Αμερικη εχει ενα σπυρι μεσα στα μουτρα της απο το 1962. 56 χρονια στραγγαλισμος και χαρα δεν ειδαν οι Αμερικανοι. Η προσπαθεια να κανουν ολους τους Κουβανους προσφυγες, συνεχιζεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει