«Η ΕΚΤ δεν πρέπει να ξεφύγει από την εντολή της. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερεκτιμούν τις δυνατότητες της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους». Aυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, Bundesbank, Jens Weidmann, σε συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι η Bundesbank έχει μεγαλύτερο λόγο στην ΕΚΤ από τις άλλες τράπεζες.

Σε ερώτηση για πόσο δύσκολο είναι η Bundesbank να ενισχύει την επιρροή της στην ευρωζώνη, καθώς είναι μόνο μία από τις 17 κεντρικές τράπεζες ο κ. Weidmann, επισημαίνει ότι «δεν είμαστε απλώς μία από τις 17 κεντρικές τράπεζες. Είμαστε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική τράπεζα της Ευρωζώνης.

Είμαστε η κεντρική τράπεζα που συμμετέχει πιο ενεργά στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία έχει ωφεληθεί από τη νομισματική ένωση και, επομένως, έχει καθήκον να βοηθήσει, αναφέρει ότι το επιχείρημα αυτό είναι εσφαλμένο.

Το να μετρά κάποιος τα υπέρ και τα κατά της νομισματικής ένωσης και ποιος ωφελήθηκε περισσότερο ή λιγότερο από αυτή δεν είναι χρήσιμη. Εκείνο που θεωρείται σίγουρο είναι ότι η Γερμανία πρώτον, στα πρώτα χρόνια της νομισματική ένωσης δεν θεωρείται νικητής. Δεύτερον, όταν ιδρύθηκε η νομισματική ένωση, συμφωνήσαμε σε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να τηρείται: μια ενιαία νομισματική πολιτική που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα για κάθε κράτος μέλος το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη δική του φορολογική πολιτική. Και τρίτον η Γερμανία παρέχει ήδη μεγάλης κλίμακας βοήθεια στις περιφερειακές χώρες ως εγγυητής των πακέτων διάσωσης.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες προκλήσεις της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια ο κ. Weidmann, επισημαίνει ότι η κρίση απαιτεί όλες τις ενέργειές μας. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους μας για την διασφάλιση της νομισματικής ένωσης που εξακολουθεί να αποτελεί ένωση σταθερότητας. Η τράπεζα θα αναλάβει νέα καθήκοντα στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.