Ο σύλλογος εργαζομένων στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει, σχετικά με την συγχώνευση ΟΠΕ-ΔΕΘ- HELEXPO αλλά και τον τρόπο που επιχειρείται, ότι δημιουργείται άμεσος κίνδυνος η ύφεση να «καταπιεί» και τις εξαγωγές με πλήθος αρνητικές επιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «οι συνέργειες για συντονισμένες δράσεις εξωστρέφειας είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ενοποιηθούν οι πολιτικές ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός και ο συντονισμός και στη συνέχεια οι φορείς που μπορούν να υλοποιήσουν τη νέα αυτή στρατηγική που απαιτείται. Δεν μπορεί το ζητούμενο να είναι ο νέος φορέας που επιχειρείται να δημιουργηθεί να αποτελέσει απλώς ένα σωσίβιο στο εκθεσιακό έργο της Θεσσαλονίκης. Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών(ΟΠΕ), (οργάνωση, κάθε χρόνο, της ελληνικής συμμετοχής σε περισσότερες από 50 διεθνείς εκθέσεις τους εξωτερικού) συνδυασμένο με στρατηγική μάρκετινγκ σε αγορές στόχους για δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες , η αξιοποίηση συγκεκριμένων κοινοτικών προγραμμάτων εξυπηρετεί, κατά κοινή ομολογία, στρατηγικές επιλογές στο τομέα του εξωτερικού εμπορίου συνολικά υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, αναπτυξιακές συνεργασίες».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρει επίσης ότι «το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι η εξωστρέφεια. Συνεπώς είναι απαραίτητο πριν από όλα να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου, εφόσον αυτή είναι η στρατηγική επιλογή, να εξασφαλισθεί η λειτουργία ενός φορέα που θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στον ΟΠΕ λειτουργεί Ινστιτούτο Συσκευασίας. Είναι το μοναδικό στην Ανατολική Ευρώπη, άρτια εξοπλισμένο και μπορεί εκτός από τις μετρήσεις, τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις πάνω στα υλικά συσκευασίας να συμβάλλει και στην έρευνα καινούργιων προτύπων υλικών προς όφελος των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η συγχώνευση που ανακοινώθηκε θα είχε νόημα και αποτέλεσμα αν λειτουργούσε προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερους επιχειρηματίες να στραφούν προς τις αγορές του εξωτερικού και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για περισσότερες επενδύσεις».
Δεν αντέχει, καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων, σε αποτυχημένα πειράματα του παρελθόντος η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.