Την επιβεβαίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών και των μηχανισμών της οικονομίας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank ως την μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης.

Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα γίνεται αναφορά στις προκλήσεις και στις προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Όπως τονίζεται, η ανάκαμψη της οικονομίας, η διακοπή της ταχείας αυξητικής πορείας της ανεργίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας θα πρέπει να είναι τεθούν στην αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής.

Ωστόσο, σημειώνεται πως σημαντικό εμπόδιο σε αυτή την βασική επιδίωξη θα αποτελέσει η όποια προσπάθεια για εκ νέου αύξηση των θεσμικά κατοχυρωμένων κατώτατων μισθών ή για επανα-θεσμοθέτηση της μετενέργειας για την αποτροπή της προσαρμογής των μισθών που είναι σήμερα αναγκαία, ιδιαίτερα στις πολυάριθμες επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα λόγω της βαθειάς κρίσης που διανύει η χώρα.

«Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των μισθών, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προσφύγουν σε απολύσεις ή και να διακόψουν τη λειτουργία τους», αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να συμβάλλει και σε μια λιγότερο επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή.

Εάν για παράδειγμα, το 2013 και το 2014 σημειωθεί αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 1,8% και 3,4% αντίστοιχα, αντί για -0,5% και 2,1% που προβλέπει η τρόικα, τότε τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα απαιτηθούν κατά τα έτη 2013 και 2014 θα περιοριστούν στα 3 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, από 7,8 δισ. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα που προβλέπει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μαρτίου 2012.

Η Alpha Bank σημειώνει πως εφεξής η μείωση των δημοσίων δαπανών θα πραγματοποιηθεί με την περαιτέρω εκλογίκευση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ, με την εκλογίκευση και επικέντρωση της ακολουθούμενης κοινωνικής πολιτικής για ενίσχυση αυτών που πραγματικά την έχουν ανάγκη, με την αύξηση του ποσοστού ανάκτησης του κόστους των προσφερόμενων κρατικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών των ΔΕΚΟ από τους χρήστες, με περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών προμηθειών και των ΔΕΚΟ, κ.ά..

«Η παραμονή στη ζώνη του ευρώ αποτελεί την απολύτως αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να επιτύχει την επάνοδό της στην ομαλότητα, την διεθνή αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και την αυτοδύναμη ανάπτυξη. Θα πρέπει να συνδυαστεί και με την εκ νέου επιβεβαίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών και των μηχανισμών της οικονομίας μας εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς», αναφέρει χαρακτηριστικώς το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.