Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης ανακοίνωσε σήμερα πως επεξέτεινε κατά ένα δισ. ευρώ το επταετές δάνειο που είχε συνάψει τον Απρίλιο, ώστε να φέρει το συνολικό ποσό στα 4 δισ. ευρώ.

Το νέο επιτόκιο του δανείου μειώθηκε σήμερα στο 2,409%, έναντι 2,654% κατά την πρώτη δόση του δανείου στις 24 Απριλίου, το οποίο είχε σημαντική ζήτηση, ιδίως στην Ασία, από την πλευρά κεντρικών τραπεζών και κρατικών ταμείων.

«Υπήρξε μία μεγάλη επιπλέον ζήτηση από σημαντικούς επενδυτές για την επταετή λήξη πληρωμής», σχολίασε απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του EFSF.

Μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν, το 56% προέρχονταν από την ευρωζώνη, το 26% από την Ασία, το 12% από τη Βρετανία και το 6% από άλλα σημεία της Ευρώπης, σύμφωνα με τα δεδομένα που διένειμε το EFSF.

Η πλειονότητα των επενδυτών ήταν τράπεζες (61%), ακολουθούμενες από κεντρικές τράπεζες και κρατικά ταμεία (31%). Το υπόλοιπο ποσοστό συνθέτουν τα επενδυτικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικοί οργανισμοί, σύμφωνα με το EFSF.

Το EFSF δανείζεται χρήματα με χαμηλό ποσοστό επιτοκίου χάρη στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης που το διαχειρίζονται, και ιδιαιτέρως χάρη στην εγγύηση που του παρέχει η Γερμανία. Δανείζει κεφάλαια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που έχουν προσφύγει στην ευρωπαϊκή βοήθεια. Η Ισπανία, που αναμένεται οσονούπω να προσφύγει σε δανεισμό ως και 100 δισ. ευρώ για να διασώσει τον τραπεζικό της τομέα, αναμένεται να λάβει βοήθεια είτε από το EFSF, ή από τον διάδοχό της Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.