Έκθεση για τις επιδώσεις της Ελλάδας σε θέματα διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο στη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών για τη φοροδιαφυγή έχοντας υπογράψει τους τελευταίους μήνες πολυμερείς συμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως η Πολυμερής Σύμβαση για την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά Θέματα, που συνομολόγησε η χώρα μας, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, οι φορολογικοί έλεγχοι και η πολυμερής διεθνής βοήθεια για την είσπραξη φόρων, ενώ προβλέπει και διασφαλίσεις για την προστασία του απορρήτου των πληροφοριών που ανταλλάσσονται.

Σημειώνεται πως μέσα από αυτά τα κανάλια συνεργασίας η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε μέσα στο 2011 το ποσό των 223.982.146 ευρώ, από τα οποία τα 73.324.918 ευρώ αφορούσαν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο διάστημα ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις.