Τρία μυστικά για το τεκμήριο της κατοικίας

Τι ισχύει για όσους άλλαξαν κατοικία ή πούλησαν την κατοικία τους το 2017


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:27
15/06/2018
Τρία μυστικά για το τεκμήριο της κατοικίας
2
loading

Το τεκμήριο της κατοικίας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιάνονται στην τσιμπίδα του και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεά παραχωρούμενη κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση, η κατοικία στη οποία διαμένετε αποτελεί τεκμήριο το οποίο υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια και την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν το τεκμήριο της κατοικίας αλλά αυτό θα συμβεί το 2019 δηλαδή για τις δηλώσεις του 2020 καθώς οι νέες τιμές ζώνης εφαρμόζονται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Η ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία καθώς και έως δύο δευτερεύουσες κατοικίες δηλώνονται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2018.

Για τη συμπλήρωση του πίνακα αυτού οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Επιλέξτε το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Θα εμφανιστεί ένας πίνακας, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας της δήλωσης του Ε1 είτε της εικόνας του Ε9. Επιλέξτε μια από τις δύο εικόνες. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε τα ακίνητα που χρησιμοποιήσατε το 2017 για τη διαμονή σας και να τα χαρακτηρίσετε ανάλογα.

Δηλαδή να δηλώσετε αν είναι κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα ή δεύτερη δευτερεύουσα. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε επιβεβαίωση και να επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση», ώστε να μεταφερθούν και να αποτυπωθούν στον πίνακα 5.1 του Ε1. Εάν δεν εμφανίζονται στον πίνακα τα στοιχεία ενός ακινήτου που θέλετε να δηλώσετε, πρέπει να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου» και να καταχωρίσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

2. Σε περίπτωση που αλλάξατε κύρια κατοικία μέσα στο 2017, πρέπει, κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1, να επιλέξετε και πάλι το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Στη συνέχεια, πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία της καινούργιας κύριας κατοικίας, να τη χαρακτηρίσετε, να την καταχωρίσετε και να επιλέξετε «Μεταφορά στη δήλωση». Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

3. Εάν κατά την επιλογή του κίτρινου πλαισίου στον πίνακα 5.1 εμφανιστούν 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει το έχετε πωλήσει τότε πρέπει να χαρακτηρίσετε ως κύρια κατοικία μόνο το ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικείτε και στη συνέχεια να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση». Το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν θα το χαρακτηρίσετε και επομένως αυτό θα διαγραφεί από τη δήλωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Μετα τον ΕΝΦΙΑ και το τεκμηριο κατοικιας (υπο σκεψη το τεκμηριο των παιδιων).
  Ανεργος
  Βασικο τεκμηριο (επειδη ζεις) --- 4000
  Τεκμηριο κατοικιας (πχ. κληρονομικο) --- 4000
  Τεκμηριο αυτοκινητου (που σκουριαζει καπου) --- 3000
  Εισοδημα 0
  Επιλογη εφοριας τα τεκμηρια
  Μειωση αφορολογητου στις 5000
  Διαφορα φορολογητεου ποσου 6000
  Πληρωσε Ελληνα προβατο μαζι και τον ΕΝΦΙΑ και ξαναψηφισε τους η κανε την γενναια αποχη. Τρομαρα μας!

 2. avatar Ο Μεσημερας

  ΆΠΑΤΕΩΝΕΣ !! Η πρωτη κατοικια δεν πρεπει να εχει ετησιο τεκμηριο! Χαρη στο ΠΑΣΟΚ πρωτα,,οπως ΝΔ και Αχρηστερων ειναι υπαρκτο!!
  "ΤΕΚΜΗΡΙΑ = Συνταγη ΠΑΣΟΚ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει