Το μνημόνιο ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της στους κόλπους της τρόικας θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια του καλοκαιριού και αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί «έχουν ψευδαισθήσεις», δήλωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η τρόικα, που αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση «για να δει πού βρίσκεται το δεύτερο πρόγραμμα» στήριξης της Ελλάδας, όμως είναι προφανές ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή του, υπογράμμισε αυτός ο αξιωματούχος.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πει, «με βάση τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το σημερινό πρόγραμμα, αν επιθυμεί μια αναπροσαρμογή» και, αν αυτό συμβαίνει, «η τρόικα θα προχωρήσει σε μια εκτίμηση και το Eurogroup θα εξαγάγει τα συμπεράσματα», εξήγησε ο αξιωματούχος. Αυτό θα πρέπει να γίνει «στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Οι υπεύθυνοι της τρόικας «θα διαπραγματευθούν με τις ελληνικές αρχές και, όταν θα έχει βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, θα υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο, με νέα όρια και ένα νέο πρόγραμμα εκταμίευσης» των δόσεων της βοήθειας, δήλωσε.

«Το μνημόνιο είναι τροποποιήσιμο, αλλιώς θα ήταν ανόητο», επέμεινε και πρόσθεσε: «Υπάρχει πάντα ανάγκη να το προσαρμόζουμε».

«Οποιοσδήποτε υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν μπορεί ή δεν πρέπει να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση έχει ψευδαισθήσεις», επειδή «η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει», επιβαρύνοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τα φορολογικά έσοδα και το ρυθμό των δημοσιονομικών προσαρμογών στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, «αν δεν αλλάξουμε το μνημόνιο, θα αποτύχει», εξήγησε αυτός ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος δεν μίλησε ωστόσο για τη δυνατότητα να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της ή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα συνδυασμένο με μια χρηματοπιστωτική επιμήκυνση.