Για συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών κρατών του Νότου μίλησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό κανάλι TV Espagnol (TVE) και στο ιταλικό Skytg24, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι ότι η συζήτηση για την ανάγκη επανεξέτασης της μονολιθικής πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό πρέπει να είναι το σημείο σύγκλισης και η βάση για συντονισμένες και συγκεκριμένες ενέργειες των ευρωπαϊκών κρατών του Νότου», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ελληνικών εκλογών στην Ισπανία και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ισπανική οικονομία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «το bail-out δυστυχώς δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι αγορές όχι μόνο δεν καθησυχάστηκαν, αλλά το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας έφτασε το υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της Ευρωζώνης. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα στην ελληνική περίπτωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την επιρροή της κας Μέρκελ, συνεχίζει το εξαιρετικά ριψοκίνδυνο μονοπάτι της πολιτικής του “βλέποντας και κάνοντας” ή του “πολύ λίγα- πολύ αργά. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει επειγόντως αν θέλουμε να σταματήσουμε τη σημερινή επικίνδυνη δυναμική προς την αποσύνθεση της Ευρωζώνης.

Λέμε “ναι” στην περισσότερη Ευρώπη αλλά και “ναι” στην περισσότερη ανάπτυξη. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι λέμε πρώτα “ναι” στην περισσότερη ανάπτυξη και αμέσως μετά “ναι” στην περισσότερη Ευρώπη. Γιατί, όταν το σπίτι σου έχει πιάσει φωτιά, τρέχεις πρώτα να τη σβήσεις με ό,τι μπορείς. Και δεν είναι η πρώτη σου δουλειά να αλλάξεις το οργανόγραμμα και τους κανόνες λειτουργίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Τέλος, ερωτώμενος για την έκβαση των ελληνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Κουμουτσάκος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. «Στο τέλος, ο ελληνικός λαός, παρά τις τεράστιες θυσίες τις οποίες έχει υποχρεωθεί να καταβάλλει, θα συνυπολογίσει τους άμεσους κινδύνους αλλά και τις προοπτικές για μια καλύτερη μέρα, ψηφίζοντας με υπεύθυνο τρόπο και αναδεικνύοντας ξεκάθαρα ως νικητή το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.