Οι δασμοί που αποφάσισαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα έχουν μόνο περιορισμένες άμεσες συνέπειες στις οικονομίες των χωρών μελών της, αλλά υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, έκρινε την Παρασκευή ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Βάιντμαν, επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, ότι οι φόβοι περί κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο ως προς το εμπόριο αποτελούν έναν οικονομικό κίνδυνο-κλειδί.

«Οι άμεσες επιπτώσεις της απόφασης των ΗΠΑ (θα) είναι κατά την άποψή μου περιορισμένες», ανέφερε. «Μιλάμε για το 0,04% του ΑΕΠ της ΕΕ. Όμως η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της διένεξης μπορεί να πλήξει στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο Βάιντμαν.