Αμφιβολίες για τη δυνατότητα δημιουργίας τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη εξέφρασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Φίλιπ Σατλ

Αυτό το σχέδιο «μου θυμίζει ένα ινδικό παραμύθι, τους τέσσερις τυφλούς και τον ελέφαντα, τόνισε ο κ. Σατλ. «Πρόκειται για την ιστορία, που αφηγείται ότι τέσσερις τυφλοί, που ο καθένας αγγίζει κάποιο άλλο σημείο του δέρματος του ελέφαντα, φιλονικούν στο τέλος, όταν τους ζητούν να περιγράψουν το ζώο».

Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Σατλ, εάν ζητείτο στους ηγέτες καθεμιάς από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, να περιγράψουν τον χρηματικο-πιστωτικό μηχανισμό, «τότε θα έχουμε 17 διαφορετικούς ορισμούς του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια τραπεζική ένωση θα προϋπέθετε σημαντικές παραχωρήσεις κρατικής κυριαρχίας, κάτι που απομακρύνει την υλοποίησή της, επειδή «η δημοσιονομική (φορολογική) ένωση και η τραπεζική ένωση είναι πολύ παρόμοιες έννοιες».

Ωστόσο, λιγότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του IIF, Τζέφρι ‘Αντερσον, ο οποίος έκρινε ότι η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να ανακεφαλαιοποιηθούν ισπανικές τράπεζες, «αποτελεί τον προθάλαμο προς μια τραπεζική ένωση σε επίπεδο ευρωπαϊκό».

«Θα αντλήσει όφελος η ΕΕ από έναν μηχανισμό, ο οποίος πρόσκαιρα θα στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της, χωρίς όμως την ίδια ώρα να μεταβάλλονται τα δημόσια οικονομικά μεγέθη», δήλωσε ο κ. ‘Αντερσον στο Γαλλικό πρακτορείο. «Τούτο αποτελεί ένα βήμα προς μια τραπεζική ένωση».