Η κυβέρνηση του Mαρόκο, το οποίο αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυξήσεις στις τιμές των διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από σήμερα, καθώς προσπαθεί να μειώσει το μεγεθυνόμενο κόστος από τις επιχορηγήσεις, την ώρα που αντιμετωπίζει διαρκή αιτήματα να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες.

Το υπουργείο Γενικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης έκανε γνωστό ότι οι τιμές των καυσίμων για τη βιομηχανία θα αυξηθούν κατά 988 ντίρχαμ (110 δολάρια), στα 4.666 ντίρχαμ ανά τόννο, ή κατά 27%, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθεί 2 ντίρχαμ το λίτρο, ή περίπου 20%, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθεί κατά 1 ντίρχαμ, ή περίπου 16%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την μεγαλύτερη αύξηση τις τιμές των καυσίμων τα τελευταία χρόνια στο Μαρόκο.

Το υπουργείο ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αυτή παρακινούμενο από το «υψηλό κόστος της επιχορήγησής του και τις πιθανές συνέπειές της στις μακροοικονομικές ισορροπίες».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κίνηση αυτή πρόκειται να εξασφαλίσει «την απαραίτητη χρηματοδότηση για δημόσιες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην εθνική οικονομία, ενώ εκκρεμεί μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο σύστημα των επιχορηγήσεων ώστε αυτό να καταστεί πιο επωφελές για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».