Την άντληση εσόδων από φορολογικές υποθέσεις προηγούμενων ετών που εκκρεμούν, μελετά το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει την υστέρηση εσόδων που παρατηρήθηκε στο επτάμηνο.

Το θέμα συζητήθηκε και στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο περαίωσης 1,5 εκατομμυρίου εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της πενταετίας 2000-2004. Ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση των φορολογουμένων, η καταστροφή των τηρηθέντων βιβλίων και των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.

Στόχος του υπουργείου είναι να εισπραχθούν εντός του 2010 πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το περιεχόμενο του νέου «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο πέραν των παραπάνω τριών ρυθμίσεων θα περιλαμβάνει και διατάξεις για την αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο.