Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε από το Παρίσι μια έμμεση έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να βοηθήσει τη χώρα του να χρηματοδοτηθεί καλύτερα στην αγορά ομολόγων, όμως επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

«Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να ζούμε με τέτοιες διαφορές στα επιτόκια δανεισμού», δήλωσε ο Ραχόι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας ξεπερνά το 6%, την ώρα που της Γερμανίας είναι 1,4%.

«Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να μην μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους μας όσον αφορά το έλλειμμα, είναι πολύ σημαντικό και κατά τη γνώμη μου είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο», υπογράμμισε ο Ραχόι, ο οποίος απέρριψε την ιδέα μιας επέμβασης των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, όπως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ, για την επίλυση του προβλήματος.

«Υπάρχουν πιο γρήγοροι τρόποι από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή τον ΕΜΣ, που θα ισχύσει σύντομα, για την επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης και ρευστότητας», διευκρίνισε ο ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ΕΚΤ.

Όσον αφορά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ισπανικές τράπεζες, ο Ραχόι παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, «όμως προς το παρόν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται και δεν σκοπεύει να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ταμείο ή άλλον οργανισμό», επανέλαβε.