Τις προτεραιότητές του στον τομέα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής θα επισημάνει στη σύνοδο της G8 ο Μπαράκ Ομπάμα, την ίδια ώρα που η κρίση χρέους στην Ευρώπη απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ομπάμα θα υποδεχτεί στο Καμπ Ντέιβιντ τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ο Μόντι, έτσι και ο Ολάντ ο οποίος ορκίζεται σήμερα και θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής σε αντίθεση με την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Από το 2009, όταν ανέλαβε την εξουσία εν μέσω οικονομικής κρίσης και αφού προώθησε ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πιέσει τους Ευρωπαίους να στραφούν κυρίως προς την ανάπτυξη, εισπράττοντας όμως αρνήσεις ακόμα και από τους πλέον στενούς του συμμάχους, όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Αν και ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί οι ηγέτες της δεν εφαρμόζουν τα αποφασιστικά μέτρα που εφαρμόσαμε εμείς στην αρχή της ύφεσης», δεν προχώρησε περισσότερο προτείνοντας λύσεις για την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Ισπανία και απειλεί όλη την ήπειρο.

Από τη σύνοδο θα απουσιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε τον σχηματισμό της κυβέρνησής του και στέλνει στο Καμπ Ντέιβιντ τον προκάτοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προφανώς για να αποφύγει το θέμα της Συρίας και της ρωσικής υποστήριξης στον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Το θέμα των πυρηνικών του Ιράν και της Βόρειας Κορέας θα είναι ανάμεσα στα θέματα της συνόδου.