Μέσα στον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις πάνω από 6 εκατομμυρίων νοικοκυριά.

Μεγάλες ανατροπές δεν αναμένονται αφού μέχρι τότε το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να συμμορφωθεί με την απόφαση το Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία άνοιξε το δρόμο για την χωριστή υποβολή φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους.

Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μελετούν την απόφαση πριν καταλήξουν σε προτάσεις αλλαγής των ισχυουσών διατάξεων νόμου, προς την πολιτική ηγεσία.

Σήμερα οι έγγαμοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση ενώ αντίθετα όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα υποβάλουν ή όχι κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης ενδιαφέρει κυρίως όσους έχουν επιστροφή φόρου αλλά τη χάνουν γιατί προκύπτει οφειλή φόρου για τον άλλο σύζυγο ή ο ένας από τους δυο συζύγους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου.

Η κοινή φορολογική δήλωση συμφέρει τα ζευγάρια όταν:

  • Ένας από τους δυο πιάνεται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Στην περίπτωση αυτή μπορεί ο άλλος σύζυγος να καλύψει με τα εισοδήματά του την διαφορά που προκύπτει για να μην επιβαρυνθεί ο άλλος.
  • Ένας από τους δυο δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό δαπανών που πραγματοποιούνται με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα οι οποίες εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Εάν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του.

Ξεχωριστός ο υπολογισμός του φόρου

Σήμερα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης των συζύγων ο φόρος εισοδήματος, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου ενώ τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Ο φόρος εισοδήματος, που προκύπτει από την εκκαθάριση βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου αφού έχει προηγηθεί η εκκαθάριση κατά την οποία συμψηφίζονται οι φόροι μεταξύ των συζύγων.

Για παράδειγμα, για το σύζυγο προκύπτει φόρος για πληρωμή ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου. Τα δυο ποσά συμψηφίζονται και προκύπτει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης της δήλωσης.

Χωριστά οι οφειλές

Αν οι σύζυγοι θέλουν να χωρίσουν τις οφειλές τους μπορούν να το κάνουν υποβάλλοντας αίτηση στην εφορία. Πιο συγκεκριμένα, με αίτηση του ενός συζύγου μπορεί να ζητηθεί ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού. Έτσι, ο κάθε σύζυγος έχει τη δυνατότητα να καταβάλει αυτό που του αναλογεί χωρίς προηγούμενο συμψηφισμό των φορολογικών αποτελεσμάτων.

Επίσης με την υποβολή αίτησης, δίνεται η δυνατότητα, η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των συζύγων, να μην συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.

Φορολογική ενημερότητα

Σε περίπτωση που ένας εκ των συζύγων έχει χρέη στην εφορία, φορολογική ενημερότητα εκδίδεται μόνο σε περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί ή εξοφληθεί. Το ίδιο ισχύει και στον σύζυγο του οφειλέτη. Ο τρόπος για να μπορεί σύζυγος να εξασφαλίσει την άμεση διαθεσιμότητα της φορολογικής ενημερότητάς του εφόσον δεν οφείλει ο ίδιος, είναι η κατάθεση αίτησης διαχωρισμού χρεών.

Σύζυγοι με διαφορετική φορολογική κατοικία

Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στη χώρα μας, δεν υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φόρου εισοδήματος με το έτερον ήμισυ εφόσον εκείνο πληροί κριτήρια φορολογικού κατοίκου Ελλάδας.