Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέσμευσε χθες 110,9 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του τριετούς δανειακού προγράμματος που έχει συνάψει με την Κένυα, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή της κυβέρνησης της χώρας στους κινδύνους που δημιουργούν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αλλά και η πιθανότητα διατήρησης της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον μπορεί να δυσχεράνει την ανάπτυξη, που το Ταμείο έχει προβλέψει ότι θα αυξηθεί φέτος, και να διευρύνει περαιτέρω το τρέχον έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

«Γι’ αυτόν το λόγο, η κενυατική οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η εσωτερική ζήτηση μεγεθύνεται αναλόγως με την προσφορά προκειμένου να μειωθεί η ανισορροπία και να ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Το Ταμείο πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στην Κένυα έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Ο πληθωρισμός μειώθηκε, τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν και το σίλινγκ, το κενυατικό νόμισμα, ενισχύθηκε, σημείωσε. Η κυβέρνηση κατέγραψε επίσης πρόοδο σε ό,τι αφορά την βελτίωση της διαχείρισης των δημοσιονομικών και τη φορολογική μεταρρύθμιση, πρόσθεσε το ΔΝΤ.