Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch διατήρησε την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ για την Αυστρία, με σταθερή προοπτική, λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει γερές οικονομικές βάσεις, μικρό ποσοστό ανεργίας και ευνοϊκή δημοσιονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, η επαναβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγησης αποδεικνύει ότι η Αυστρία βρίσκεται σε μια εξαιρετική θέση, χαίρει διεθνούς εμπιστοσύνης και σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ασφαλών και αξιόπιστων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα «ιστορικά χαμηλά» επιτόκια για τα αυστριακά κρατικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, εξαιτίας της κορυφαίας αξιολόγησης του οίκου αυτού, που επιβεβαιώνει ότι το «πακέτο σταθερότητας» της αυστριακής κυβέρνησης συμβάλει σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών εξέφρασε «εξαιρετική ικανοποίηση», επισημαίνοντας ότι η κορυφαία αξιολόγηση οφείλεται κυρίως στο πακέτο σταθερότητας, καθώς και στην πρόσφατα υπογραφείσα διμερή συμφωνία φορολόγησης με την Ελβετία, με την οποία διαμηνύεται πως η Αυστρία θα τηρήσει τους στόχους της στον προυπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αυστρίας στα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς της αυστριακής κυβέρνησης.