Για ακόμη μια φορά, το Δημόσιο αποδεικνύεται αφερέγγυος συνομιλητής στις σχέσεις του με τους φορολογούμενους, και κυρίως τις επιχειρήσεις.

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από την προκήρυξη των εκλογών και οι όποιες διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις (άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ), αποτελούν ήδη παρελθόν.

Όπως όλα δείχνουν, οι ιδιώτες δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από την πρώτη δόση του νέου πακέτου προς τη χώρα μας, για τα χρήματα που τους οφείλονται. Κι αυτό, γιατί φαίνεται προς προορίζονται για την αποπληρωμή ομολόγων.

Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, η πληρωμή των επιστροφών φόρου και άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι.

Κι αυτό, γιατί η δεύτερη δόση αναμένεται να έχει καταβληθεί στη χώρα μας μέχρι το τέλος Αυγούστου. Πού οδηγεί αυτή η νέα καθυστέρηση;

Από τη μία πλευρά, όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας να αιτούνται συμβιβασμό με το Δημόσιο, και να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα, κλείνοντας το σύνολο των οφειλών τους.

Προχωρούν, δηλαδή, σε υποχρεωτικό κούρεμα, προκειμένου να διασφαλίσουν και να εισπράξουν όσο το δυνατόν συντομότερα μέρος των όσων δικαιούνται να λάβουν, για να τακτοποιήσουν με τη σειρά τους τις δικές τους υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, η εφορία λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς δεν αποδέχεται συμψηφισμούς για το σύνολο των οφειλών, παρά μόνο σε ό,τι αφορά χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο, που προέκυψαν από την επιβολή των τελευταίων μέτρων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα ένα εισπρακτικό μέτρο, το οποίο θα γονατίσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και με το οποίο καλούνται οι συνεπείς να πληρώσουν ξανά την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

Πρόκειται για την εισφορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή, οι εταιρίες – ανεξαρτήτως αν αποπληρώνουν ή όχι στην ώρα τους τις εισφορές τους – θα πληρώσουν με αυτό το μέτρο το μάρμαρο των μειωμένων εσόδων, που έχουν τα ταμεία από τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, αλλά και από την κατακόρυφη αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Πληροφορίες για το πώς προτείνεται να ισχύσει – αν τελικά συμφωνηθεί – η συγκεκριμένη εισφορά δεν έχουν γίνει γνωστές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη δοκιμαζόμενο επιχειρείν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.