Ο αρμόδιος φορέας εποπτείας στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο του ασφαλιστικού ομίλου (Anbang Insurance Group) για ένα έτος.

Η εξέλιξη αυτή, δρομολογείται μετά την δίωξη για οικονομικά εγκλήματα κατά του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της εταιρίας, ενώ στοχεύει στην διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ομίλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή ελέγχου (CIRC).

«Παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές που ακολούθησε ο όμιλος Anbang, απειλούν σοβαρά την φερεγγυότητά του» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ενίσχυσαν τον έλεγχο στις εταιρείες με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και δραστηριότητα στο εξωτερικό, ζητώντας από τις τράπεζες να αναφέρουν την έκθεσή τους στις εταιρείες, μετά από το άνευ προηγουμένου κύμα εξαγορών το 2016.

Η ρυθμιστική επιτροπή για τις τράπεζες της Κίνας ζήτησε από κάποιες τράπεζες να δώσουν πληροφορίες για τα δάνεια που χορηγήθηκαν.

 

Στοχεύοντας ορισμένους από τους πιο ισχυρούς μεγιστάνες της χώρας, η κυβέρνηση του Xi Jinping ίσως έστελνε ένα μήνυμα για τη δέσμευσή της να εκκαθαρίσει το οικονομικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια οι κινεζικές επιχειρήσεις επιδόθηκαν σε φρενήρεις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων, αλλά το Πεκίνο φαίνεται να αλλάζει στάση. Αυτή η επίθεση φιλίας των κινεζικών επιχειρήσεων προς τις επιχειρήσεις της Δύσης είχε έως τώρα τη στήριξή του. Τους τελευταίους μήνες, όμως, εμποδίζει εξαγορές, δίνει εντολή σε τράπεζες να μη χορηγήσουν τις αναγκαίες πιστώσεις και καλεί επιχειρηματικούς κολοσσούς να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία τους στο εξωτερικό και να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια.

Ο λόγος είναι ότι η κινεζική ηγεσία ανησυχεί για το τεράστιο χρέος της χώρας και για τις επιπτώσεις του εκτεταμένου δανεισμού στον τραπεζικό τομέα της Κίνας και στην ευρύτερη οικονομία της.

Εδώ και καιρό οι κινεζικές αρχές κάλεσαν την ασφαλιστική Anbang να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στο εξωτερικό και να επαναπατρίσει τα κεφάλαια στη χώρα.