Ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια πρόσκληση που είχε απευθύνει η Ελληνική Δημοκρατία στους κάτοχους ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου και εγγυημένων ομολογιακών δάνειων των ΔΕΚΟ για υπαγωγή στο PSI.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν και που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις για τις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε προσφορές για ανταλλαγή και συναινέσεις για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις ανήλθε στα 200 δισ. ευρώ, από σύνολο ιδιωτικού χρέους 205,5 δισ. ευρώ, ενώ ομόλογα αξίας 5,5 δισ. ευρώ παρέμειναν εκτός της διαδικασίας.
 
Από το σύνολο των ομολόγων που υπήχθησαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων τα 177 δισ. ευρώ διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και τα 23 δισ. ευρώ περίπου αφορούν σε ομόλογα ξένου δικαίου και σε δάνεια των ΔΕΚΟ εγγυημένα από το Δημόσιο.
 
Πάντως, εκκρεμούν ακόμη οι συνελεύσεις επενδυτών επτά ομολόγων που θα γίνουν έως τις 18 Απριλίου, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή.
 
Η Ελληνική Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι το οικονομικό της πρόγραμμα δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI.