Για αντιφατική πολιτική για τις ΑΠΕ κάνει λόγο η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση κατάθεσε στο νομοσχέδιο για το «ΗΛΙΟΣ», τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά, θα αναπροσαρμόζονται ετησίως -όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ όπως ισχύει μέχρι σήμερα- αλλά με βάση το 25% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την επιστημονική ένωση η πολιτική επιλογή αυτή είναι ατυχής για τους ακόλουθους λόγους:

1) Οριζόντιες και ενιαίες περικοπές, όπως αυτή που εισάγει η τροπολογία, δεν μπορεί να εφαρμοσθούν στην Αιολική Ενέργεια. Διότι η οικονομική απόδοση των επενδύσεων διαφοροποιείται σημαντικά ανάμεσα στα αιολικά πάρκα, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης του αιολικού δυναμικού ανά θέση και των υπολοίπων στοιχείων κόστους ανά κατηγορία έργου.

Όμως, η υιοθέτηση της τροπολογίας αυτής, ισοδυναμεί με οριζόντια μείωση της τιμής των αιολικών και των ΜΥΗ κατά 12,7% μέσα σε δύο έτη (από 1.1.2010), διότι τόσες είναι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των Α.Π.Ε. εξαιτίας του ν.3851/2010 και της νεοεισαγόμενης ρύθμισης.

2) Η ρύθμιση έχει αναδρομικό χαρακτήρα αφού καταλαμβάνει τα υφιστάμενα έργα, λειτουργώντας έτσι ανασταλτικά στο θετικό κλίμα που πήγαινε να δημιουργηθεί μετά τη διαφαινόμενη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας.

3) Πέραν αυτών, η λογική της νέας ρύθμισης είναι λανθασμένη, διότι υπονοεί ότι το πραγματικό κόστος για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και ΜΥΗ θα μειώνεται διαρκώς και ραγδαία. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.