Της παρέμβασης της ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, χωρίς την οποία, εκτιμά σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η «ιδιαίτερα κρίσιμη» κατάσταση κατά την κρίση του χρέους το φθινόπωρο του 2011, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο (σε όρους ρευστότητας) για τις τράπεζες και να προκαλέσει πτωχεύσεις επιχειρήσεων, οι οποίες θα βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς μετρητά. «Αυτό ήταν που έπρεπε να αποφύγουμε», εξηγεί στην εφημερίδα.

Η ΕΚΤ δάνεισε συνολικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες από τις αρχές Δεκεμβρίου, με δύο δημοπρασίες για τριετή δάνεια με στόχο την παροχή ρευστότητας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά πως οι διαφορές απόψεων με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έχουν «υπερτιμηθεί».

Ο Ντράγκι θεωρεί πως ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ είχε δίκιο να επισημαίνει την ύπαρξη «κινδύνων και παρενεργειών, όταν χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο τόσο ισχυρό όσο τα περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ της κεντρικής τράπεζας».