Την επίσπευση της εφαρμογής του μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου φέρεται να ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτεί η μείωση να γίνει έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2019, μια απαίτηση που επαναφέρει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ΔΝΤ φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τον Μάιο μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εκρηκτικό κοκτέιλ επιβαρύνσεων, εφόσον εφαρμοστεί από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, θα αφαιρέσει από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης ενδεχόμενων εκλογικών αντανακλαστικών μέσα στο 2018.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο εφαρμοστούν ως πακέτο από τις πρώτες μέρες του 2019, οι εκλογές έχουν ουσιαστικές πιθανότητες να έρθουν νωρίτερα.

Σε ερώτηση του Real FM αν το ΔΝΤ ζητάει να εφαρμοστεί από το 2019 η μείωση του αφορολόγητου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απάντησε: «Περιμένετε να δούμε εάν το ΔΝΤ θα μείνει στο πρόγραμμα».