Στη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για το φορολογικό σύστημα όπου εξετάσθηκε η φορολογία κεφαλαίου και η φορολόγηση των επιχειρήσεων, επήλθε συμφωνία σε βασικές πτυχές του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου εξέτασαν τις δυνατότητες απλούστευσης του φορολογικού συστήματος, εστιάζοντας στη μείωση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, στην ενοποίηση όλων των φόρων στα ακίνητα, αλλά και στην αυτοτελή φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα.

Οι αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής θα πρέπει να τεθούν υπόψη της τρόικας η οποία και θα δώσει και το πράσινο φως προκειμένου να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου.

Ενδεικτικά ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν συμφωνούν με το να θεσπιστεί ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% (flat tax) στις επιχειρήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απώλειες εσόδων.

Αντιθέτως βλέπει θετικά την ενοποίηση όλων των φόρων που επιβάλλονται σήμερα στην ακίνητη περιουσία (ΦΑΠ, ειδικό τέλος).

Στην διακομματική επιτροπή συμφωνήθηκε να υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα με συντελεστή 20%.

Ο φόρος θα είναι σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερος μόνο για αυτούς που δεν έχουν μόνον έσοδα από ενοίκια, καθώς αυτοί σήμερα φορολογούνται για το σύνολο των εισοδημάτων τους στην κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από ενοίκια θα πληγούν καθώς για αυτούς δεν θα ισχύσει ούτε το αφορολόγητο 5.000 ευρώ.

Τέλος, στη χθεσινή σύσκεψη εξετάσθηκε και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση ειδικής ηλεκτρονικής βάσης στην οποία θα καταγράφονται οι πραγματικές αξίες των ακινήτων. Έτσι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται το φθινόπωρο και όχι τον Ιούνιο.