Πληροφορίες προερχόμενες από την Ευρωζώνη που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα (IIF) πρότειναν να αποδεχθούν μεγαλύτερη ζημιά στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν προκειμένου να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Πρότειναν ένα υψηλότερο κούρεμα», δήλωσε το Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διέκοψαν δύο φορές τη συνεδρίασή τους προκειμένου αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ και της Ελλάδας να συναντηθούν με τους εκπρόσωπους των ιδιωτών πιστωτών για να βρουν τρόπους να επαναδιαπραγματευθούν την εθελοντική ανταλλαγή χρέους.

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι μιλά για ονομαστικό κούρεμα 53,5%, η οποία συνεπάγεται κούρεμα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ύψους 75%.

Σημειώνεται πως ενδεχόμενη αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων άνω του 50% και αναθεώρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου μπορεί να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως μη εθελοντική ανταλλαγή χρέους.

Πρέπει να τονισθεί πως ήδη μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού που κατέχουν ελληνικά ομόλογα έχουν τις τελευταίες ημέρες προχωρήσει σε διαγραφή του 75% της αξία των χρεογράφων τους. Σε κάθε περίπτωση ένα κούρεμα 75% διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό.