Τη συγχώνευσή τους σε μία γιγαντιαία εταιρία, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 90 δισ. δολάρια, ανακοίνωσαν οι πολυεθνικές εταιρίες Glencore και Xstrata, με έδρα την Ελβετία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

Η Glencore είναι η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίου πρώτων υλών στον κόσμο, κατέχοντας το 60% στη διεθνή αγορά εμπορίου ψευδαργύρου και το 50% στην αγορά του χαλκού.

Η Xstrata είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο στην παραγωγή μεταλλευμάτων, όπως ο λιθάνθρακας, ο χαλκός, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος.

Με βάση τη συμφωνία οι μέτοχοι της Xstrata θα λάβουν 2,8 μετοχές της Glencore για κάθε μετοχή της μεταλλευτικής εταιρίας που έχουν στην κατοχή τους.

Η σχέση ανταλλαγής δίνει μεγαλύτερη σχετική αξία στις μετοχές της Xstrata – αντιστοιχεί σε προσαύξηση κατά 15,2% σε σχέση με την τιμή που έκλεισε η μετοχή της την 1η Φεβρουαρίου – απ’ ότι εκτιμούσαν οι επενδυτές. «Έχουμε μία φανταστική ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία νέα δύναμη στην παγκόσμια βιομηχανία πρώτων υλών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore Ιβάν Γκλάζενμπεργκ.