Oι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν χθες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετά ψήφου μετοχές, υπό τις πιέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά με συγκεκριμένες δυνατότητες άσκησης του δικαιώματος ψήφου.

Ειδικότερα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει μεν με κοινές μετοχές, αλλά το Δημόσιο σε συμφωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δεσμεύεται πως θα ασκεί το δικαίωμα ψήφου μόνο σε στρατηγικά ζητήματα και call options. Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει και τριετής αναστολή της δυνατότητας άσκησης του δικαιώματος ψήφου.

Πάντως, παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών το θέμα δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς η τρόικα δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη με αυτή τη διατύπωση, καθώς δεν εξασφαλίζει απολύτως τη μη εμπλοκή του Κράτους στα των ιδιωτικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θα αναλάβει τον ενεργό έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έτσι ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα του Δημοσίου να επεμβαίνει στις τράπεζες. Προς τον σκοπό αυτό θα αλλάξει και η εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ.