Την αναγνώριση των θυσιών της Ιταλίας από την Ευρώπη ζήτησε εκ νέου ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε παρέμβασή του το απόγευμα στη Βουλή της Ρώμης.

Ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ζητάμε χρήματα από την Γερμανία. Ζητάμε η διακυβέρνηση της ευρωζώνης να αναπτυχθεί με τρόπο που να επιτρέπει μια λογική μείωση των επιτοκίων».

«Πρέπει να αναγνωρισθεί η πρόοδος που επιτελείται από συγκεκριμένες χώρες» τόνισε ο Μόντι, κατά την άποψη του οποίου η αναγνώριση αυτή πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με την μείωση των επιτοκίων και την απάλειψη των κινδύνων που αφορούν το ευρώ.

«Κάτι που αφορά όλους, αλλά κυρίως τις χώρες εκείνες που λόγω της πορείας τους έχουν συγκεντρώσει ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κάλεσε επίσης όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους του να συμβάλλουν προσωπικά ώστε να γίνουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις για την στήριξη της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στην εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό σε ομιλία του νωρίτερα στην γερουσία, ο Μόντι είχε πει ότι «η χώρα δεν θεωρείται πλέον απειλή για το όλο σύστημα από τους εταίρους, αλλά ένα κράτος που μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων».