Η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία της, οι οποίες, όμως, θα «συνοδεύονται» και από μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο πεδίο της προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποφυγή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κροατίας.

Ο οίκος προσθέτει πως θα πρέπει πρώτα να εξετάσει το λεπτομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση για την αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το α’ τρίμηνο του 2012.

Η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ενδυναμώσει το ρυθμό απορρόφησης χρηματικών πόρων από το εξωτερικό, να δώσει ώθηση στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και να βελτιώσει την εικόνα της κροατικής οικονομίας για τις ξένες επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο οίκος Fitch.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές» προσθέτει. Για να επιτευχθούν όλοι οι προαναφερόμενοι στόχοι οι βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η ναυπηγοεπισκευαστική, θα πρέπει να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές και να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις, ανταγωνιζόμενες αντίστοιχες των χωρών-μελών της Ε.Ε, αναφέρει ο Fitch.