Την ώρα, που οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα μας συρρικνώνονται διαρκώς και το επίπεδο ζωής υποχωρεί δραματικά, οδηγώντας όλο και περισσότερους κάτω από το όριο της φτώχειας, οι τιμές βασικών προϊόντων κινούνται σε απόλυτα αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, John Dalli, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Πουπάκη, η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά στην τελική κατανάλωση των νοικοκυριών, καθώς εκτιμάται πως οι δαπάνες τους μειώθηκαν κατά 6,2% το 2011. Μάλιστα, η Eurostat εκτιμά πως για φέτος προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 4,3% στην καταναλωτική δαπάνη.

Πέραν αυτού, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα και πρώτης ανάγκης, έγιναν ακόμα ακριβότερα τη χρονιά που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η επιβάρυνση για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα έφτασε στο 9,9% καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, (χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ),
οι τιμές σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού αυξήθηκαν κατά 5,6%,
ο κρίσιμος τομέας της εστίασης και των ξενοδοχείων σημείωσε αύξηση 2,7% «χαρίζοντας» στην Ελλάδα το αρνητικό προβάδισμα στην ακρίβεια σε σύγκριση μάλιστα με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς

Σύμφωνα με τον κύριο Πουπάκη, «επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η ακρίβεια “χτυπάει κόκκινο” τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κινείται σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη.

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά απλώς συντηρούνται προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής. Η υψηλή ανεργία, οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα απανωτά «χαράτσια» και το κύμα ακρίβειας έχει εξανεμίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό φέρνοντας τους πολίτες σε αδιέξοδο. Απαιτείται άμεσα αλλαγή στο μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται. Έχει αποδεδειγμένα αποτύχει».