Τρίμηνους ελέγχους προόδου για τους προϊσταμένους των ελεγκτικών μηχανισμών θεσπίζει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Το υπουργείο αναζητεί τρόπους ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα, μετά την αστοχία στα έσοδα του κράτους αλλά και την πίεση που ασκούν οι δανειστές για επιπλέον μέτρα.

Έτσι, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ, των ελεγκτικών κέντρων και του ΣΔΟΕ θα υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε τρεις μήνες, ώστε να διαπιστώνεται πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η υπηρεσία, την οποία εποπτεύουν.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρώνονται στο αρμόδιο γραφείο και στο τέλος του χρόνου κάθε ένας εξ αυτών θα αξιολογείται για το αν έπιασε συγκεκριμένο στόχο είσπραξης εσόδων. Αυτή τους η απόδοση θα κρίνει την ίδια τους τη θέση, καθώς η ίδια απόφαση προβλέπει πως όλοι αυτοί οι προϊστάμενοι (και των τελωνείων) θα έχουν πλέον ετήσια θητεία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Όταν φτάσει το τέλος Δεκεμβρίου, η θητεία τους θα λύεται αυτοδίκαια και μόνο αν έχουν επιτύχει τους στόχους τους θα μπορούν να διεκδικήσουν την παραμονή τους στη θέση τους για ακόμη έναν χρόνο. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Αν η απόδοσή τους είναι πολύ χαμηλή με βάση και την τρίμηνη αξιολόγηση, τότε μπορεί να χάσουν τη θέση τους ακόμα και πριν τελειώσει η χρονιά.

Η συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνει και πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία αν σε βάρος προϊσταμένου οποιουδήποτε επιπέδου ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη ή επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή, τότε αυτός θα απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του.