Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας 7,4 εκατ. εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet. Μετά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων ενεργοποιεί το μέτρο του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού επιστροφών φόρου εισοδήματος με τα χρέη για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ένα μήνυμα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το οποίο θα τους ενημερώνει ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2017 και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για να το εκτυπώσουν και να πληρώσουν το φόρο.

Η καταβολή του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου και υπολογίζονται σε 600.000, η οποία προέκυψε μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, θα λάβουν ένα ακόμη ηλεκτρονικό μήνυμα. Με το μήνυμα αυτό θα ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, ενώ αν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ  και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και θα κληθεί να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Αν ο φορολογούμενος, που δικαιούται επιστροφή, δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Στην εφορία για να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού θα πρέπει να σπεύσουν μόνο οι σύζυγοι, όταν ο ένας δικαιούται επιστροφή και στον άλλο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ. Η εφορία ακόμα δεν μπορεί να παντρέψει επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μεταξύ συζύγων.

Με το μέτρο των αυτόματων συμψηφισμών οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν θα εισπράξουν την επιστροφή φόρου αλλά χάνουν και τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογούμενους σε σύνολο 955.634 φορολογούμενων με πιστωτικό σημείωμα που δικαιούνται επιστροφή φόρου 364,336 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 570.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου 241 εκατ. ευρώ είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.