Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τα δύσκολα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης

Ποια επιδόματα θα περικοπούν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:50
12/08/2017
Τα δύσκολα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης
9
loading

Αντιμέτωπη με τα δύσκολα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης θα βρεθεί σύντομα η κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση εκφράζονται ήδη φόβοι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα, από την 1η-1-2019, αντί από την 1η-1-2020. Μια τέτοια εξέλιξη θα ξεσηκώσει σφοδρή θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αγκάθι είναι οι «μεταρρυθμίσεις» στα κοινωνικά επιδόματα. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές να περιορίσει σημαντικά τους δικαιούχους πολλών επιδομάτων ώστε να εξοικονομήσει πόρους και να τους ανακατανείμει με ακόμη πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε πολύ λιγότερους δικαιούχους.

Στόχος των «μεταρρυθμίσεων» που έχει δεσμευτεί να προωθήσει η κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του συνολικού ύψους των δαπανών για τα κοινωνικά επιδόματα και η… καλύτερη στόχευση των επιδομάτων σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στην ουσία, όμως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περικόψει σημαντικά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, μεταξύ των οποίων και αυτά που χορηγούνται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, τα επιδόματα αναπηρίας, τις επιδοτήσεις των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ και τα επιδόματα που δίδονται σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πιο αναλυτικά, το Μνημόνιο προβλέπει «προαπαιτούμενες δράσεις» σε τρεις μεγάλους άξονες:

 • Την ανάπτυξη των μηχανισμών του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τη δημιουργία ενός Οργανισμού Παροχών ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαία αρχή πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τη συγκρότηση τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017.
 • Τη στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακών, θέρμανσης, φοροαπαλλαγών, εισόδου στην αγορά εργασίας) το 2017 και το 2018. Από τις μειώσεις αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.
 • Τη θέσπιση πέντε μεταρρυθμίσεων σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων (οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας, εκπαιδευτικά επιδόματα, επιδόματα στέγασης, μεταφορικών επιδομάτων) μέχρι τέλος του 2017 και εφαρμογή τους από το 2018. Το Μνημόνιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Κοκο

  "Ευτυχώς που υπάρχει ο κούλης ο σωτήρας και θα τα αλλάξει όλα " Αχ ρε πρόβατο Έλληνα ως πότε θα ελπίζεις σε σωτήρες.

  1. avatar olymbitis

   Όσο ο Έλλην δεν κατανοεί πως θα σωθεί, και πιστεύει σε θεότητες, θαύματα κι αυταπάτες, κι ο Χριστός να 'ρθει, χώρα κανονική ΔΕΝ θα θα γίνουμε ποτέ. Τα ονόματα δεν έχουν καμία σημασία, πάνε κι έρχονται. Τα μυαλά κι η λογική δυστυχώς δεν πωλούνται. Κι αν πωλούνταν, με δανεικά, δεν αγοράζονται.

 2. avatar ΠΑΝΚΩ

  ΕΥΡΩ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ...;;;
  Γιατί "σκούζουμε"...;;;

 3. avatar ποιος εργάτης έχει τον Ελεύθερο τύπο;

  πως τον λέγανε εκείνο τον εργάτη μωρέ, πώς τον λέγανε, Μητσοτάκη; Βενιζέλο; Παπαδήμο; μπααα

 4. avatar criskalts

  Πανικός στο ακροαριστερό μόρφωμα του αλιέξη...
  χεχεχε μπεμπαντάκο μου...

 5. avatar Ναι σε όλα

  Η ελπίδα έρχεται (το άλλο με τον τοτο το ξέρετε?)

 6. avatar ΕΡΓΑΤΗΣ

  ΚΟΠΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΡΩΤΑ. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΛΟΥΤΙΖΕΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΓΑΤΗ!!!!!!!

 7. avatar ´Ιο

  Αλήτες !!!

 8. avatar Social Distortion

  ΝΑΙ σε ΟΛΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει