Τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ, επιχειρήσεις και εισφορά αλληλεγγύης μετά την καταιγίδα στις συντάξεις

Η λίστα με τις παρεμβάσεις από το 2019


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:49
09/04/2017
Τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ, επιχειρήσεις και εισφορά αλληλεγγύης μετά την καταιγίδα στις συντάξεις
4
loading

Η λίστα με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019, στην περίπτωση που οι δανειστές διασταυρώσουν και επιβεβαιώσουν, τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα από την κυβέρνηση.

Μετά τις περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις και 1,8 δισ. ευρώ από το αφορολόγητο, αν πιαστούν οι στόχοι του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα εφαρμοστούν μέτρα που θα έχουν ως στόχο τη φορολογική ελάφρυνση από τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναλυτικά, η λίστα των θετικών μέτρων έχει ως εξής:

Επιδότηση στέγασης

Ξεκινώντας από το σκέλος των δαπανών (το οποίο θα βρίσκεται, ούτως ή άλλως, στο επίκεντρο των κυβερνητικών αντίμετρων το 2019), αποφασίσθηκε η επιδότηση στέγασης, ενοικίου ή δανείου -μέτρο που θα είναι στοχευμένο στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Στήριξη της οικογένειας

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέτει στην προμετωπίδα των δράσεών της, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας μέσω της ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων που δεν θα αφορούν μόνο τους τρίτεκνους /πολύτεκνους αλλά και το πρώτο και δεύτερο παιδί.

Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε Δημοτικά και Γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με στόχο να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0- 4 χρόνων), των οποίων οι γονείς μπορούν να είναι δικαιούχοι voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα το μέτρο αφορά 90.000 παιδιά, αλλά το 2019, οι θέσεις θα αυξηθούν σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα. (Κάθε μονάδα φιλοξενεί 25 παιδιά).

Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα

Παράλληλα, όλα αλλάζουν στη συμμετοχή του συνταξιούχου στη φαρμακευτική δαπάνη (προς όφελος, ασφαλώς, των συνταξιούχων, σχεδόν όλων των συνταξιούχων, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια). Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο ασθενής καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του και ανάλογα με την ασθένειά του, το ποσοστό ανέρχεται αυτό σε 0%, 10% ή 25%.

Με το νέο σύστημα, παρέχεται έκπτωση ανάλογα με τα εισοδήματα του συνταξιούχου. Για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ η συμμετοχή είναι μηδενική ανεξαρτήτως ασθένειας. Για εισοδήματα 700- 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%. Για εισοδήματα 1.200- 1.500 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 25%. Συνολικά και με βάση τα εισοδήματα του 2015, το μέτρο θα καλύπτει περίπου 1.900.000 συνταξιούχους σε σύνολο 2.300.000 συνταξιούχων.

Ανάσχεση του brain drain

Άλλη σημαντική παράμετρος των θετικών μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι τα προγράμματα απασχόλησης. Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. Στον ιδιωτικό τομέα, το ύψος της επιχορήγησης θα είναι το 50% του συνολικού μισθολογικού κόστους και δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ. Από την πλευρά της, η επιχείρηση θα δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.

Υποστήριξη της αγροτικής υποδομής

Ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.

Μειώνονται οι φόροι σε φυσικά πρόσωπα -επιχειρήσεις

Τα θετικά μέτρα του 2020 θα αφορούν κυρίως τις αλλαγές στη φορολογία, ειδικότερα:

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% και ταυτόχρονα οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Όπως, επίσης, μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Εδώ, πιο αναλυτικά, παραμένει μηδενική για τα εισοδήματα ως 12.000 ευρώ, ενώ μειώνεται για τα εισοδήματα από 12.000 και ως 65.000. Ειδικότερα, στην κλίμακα 12.001 ως 20.000, η εισφορά γίνεται μηδενική από 2,2% που είναι σήμερα. Στην κατηγορία 20.001 ως 30.000 ευρώ εισόδημα, η εισφορά αλληλεγγύης μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (στο 3% από 5%). Για τους έχοντες εισοδήματα από 30.001 ως 40.000, η εισφορά από το 6,5% που είναι σήμερα πέφτει στο 5%. Από 40.001 ως 65.000, πέφτει από το 7,5% στο 7%. Αντιθέτως, η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει ίδια για τις δύο υψηλότερες κατηγορίες, για εισοδήματα από 65.001 ως 220.000 (στο 9,0%), όπως και για 220.000 και πάνω (στο 10%).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar gataki

  κρατάω τα συσσίτια που έχουμε να τα δούμε στα σχολειά από την δεκαετία του 60 ... καλά πάμε ...!!! Ελλάς 2019.... Πρόοδος.

 2. avatar Στην περίπτωση που οι δανειστές διασταυρώσουν και επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα

  Θα έχουμε στήριξη, υποστήριξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και voucher

 3. avatar Ευπατριδης

  Μια τρύπα στο νερό!

 4. avatar Makhs Paraskeyas

  Όλοι μαζί (δικοί μας και ξένοι) συμβίβασαν τα πολιτικά τους συμφέροντα και τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις .... έχοντας πολύ όμορφα και θεατρικά αναβαθμίσει το ρόλο του ΔΝΤ σε πρωταγωνιστικό !!! (Το ΔΝΤ που θα το διώχναμε.....)
  Αίσχος.....!!! Ενωμένη Ευρώπη μεν αλλά...ότι πει το ΔΝΤ δε !!!!!
  Πολύ φοβάμαι ότι, δεν προέκυψε τίποτε πολύ διαφορετικό απ' ότι θα προέκυπτε με μια καπιταλιστική μνημονιακή διακυβέρνηση.
  Για αυτό και κάποιοι θυμήθηκαν πολύ ξαφνικά και πολύ επιλεκτικά ότι, το Κράτος έχει συνέχεια και είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν..... Ας γελάσω..... Αυτοί κι αν είναι για χοντρά γέλια....
  Δεν αμφισβητώ την καλή πρόθεση της νυν Κυβέρνησης (τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα) .... !
  Ας μην θεωρούμε όμως τον Έλληνα ηλίθιο...ετσι ;
  Τα 0 Ευρώ μέτρα έγιναν 3,6 δις Ευρώ (!!!!) που θα τα πάρουν μέσα από τις τσέπες νόμιμων δικαιούχων , οι οποίοι ήδη πεινάνε ....και μιλάμε για χρήματα τα οποία, είτε θα κατέληγαν στην Ελληνική αγορά , είτε θα επέστρεφαν στο Κράτος ως φόροι . Μιλάμε για χρήματα τα οποία κατά κανόνα δεν κατέληγαν σε τράπεζες μέσα ή πολύ περισσότερο έξω από τη Χώρα.
  Συνεπώς δεν είναι η ανάπτυξη που τους ενδιαφέρει..
  Στο μεταξύ...κάποιοι επιχειρηματικοί κύκλοι πληρώνουν τους υπαλλήλους τους με τα μισά να φαίνονται και τ' άλλα μισά μαύρα ενώ κουνάνε το δάχτυλο στο "Κράτος" για τα νόμιμα και φανερά....
  Ελπίζω να έχει ανοιχτά τα μάτια της η Δικαιοσύνη γιατί θα τη χρειασθούμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει