Ρευστότητα ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ «έκανε φτερά» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους πρώτους μήνες του 2017.  Το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από το επίπεδο των 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Καθημερινή», γεγονός που αποδίδεται στις καθυστερήσεις της αξιολόγησης και την ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών εκτιμούν πως ουσιαστικά χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016. Πρόσθετη αβεβαιότητα προκαλεί το λεγόμενο νέο χρήμα που δεν υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς και το οποίο μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορα εκτός τραπεζών. Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Η εμπιστοσύνη είχε ενισχυθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση ενώ η νέα εμπλοκή άλλαξε τα δεδομένα. Οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ έχουν αυξηθεί και οι επιστροφές χρημάτων έχουν «παγώσει».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.