Τανάλια για μισθωτούς και συνταξιούχους

Φόροι ακόμη και για εισοδήματα των 100 ευρώ το μήνα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:12
15/10/2011
Τανάλια για μισθωτούς και συνταξιούχους
14
loading

Νέο μαχαίρι στους μισθούς και τις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - το οποίο φθάνει να ξεπερνά για μικρομεσαία εισοδήματα ακόμα και τα 100 ευρώ τον μήνα - έρχεται από τον Ιανουάριο του 2012. Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές, μόνο και μόνο εξαιτίας των δύο τελευταίων «χτυπημάτων» του υπουργείου Οικονομικών με τη μηνιαία παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς και την καθήλωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, συρρικνώνονται δραστικά οδηγώντας σε νέες απώλειες εισοδήματος περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια φορολογουμένους που δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Όπως αναφέρει σήμα στο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προωθεί την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012 σε μηνιαία βάση μέσω των μισθών και των συντάξεων. Ετσι, μισθωτός με ετήσιο καθαρό εισόδημα 14.000 ευρώ στον οποίο αντιστοιχεί ετήσια έκτακτη εισφορά 140 ευρώ θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 11,7 ευρώ τον μήνα από τον Ιανουάριο του 2012, μόνο και μόνο λόγω της μηνιαίας παρακράτησης της έκτακτης εισφοράς. Ο ίδιος φορολογούμενος, όμως, θα διαπιστώσει πρόσθετη μηνιαία απώλεια αποδοχών καθώς το ίδιο διάστημα θα αρχίσει και η παρακράτηση φόρου εισοδήματος με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 5.000 ευρώ.

Ετσι, οι αποδοχές του θα δεχθούν και δεύτερο χτύπημα καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τα 25,3 ευρώ τον Ιανουάριο του 2011, όταν το αφορολόγητο ήταν ακόμα 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί στα 74,6 ευρώ ή 49,3 ευρώ περισσότερα. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα 11,7 ευρώ της μηνιαίας παρακράτησης έκτακτης εισφοράς, οδηγώντας τις συνολικές απώλειες αποδοχών σε 61 ευρώ τον μήνα. Τα 61 ευρώ απωλειών έρχονται για ένα καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Για εισοδήματα του 2011. Το φοροσόκ δεν σταματά εδώ. Πέραν της έκτακτης εισφοράς η οποία θα παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις για τα εισοδήματα του 2012, το επόμενο έτος θα επιβληθεί και το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Για φορολογούμενο με εισόδημα 14.000 ευρώ η εισφορά είναι 140 ευρώ, ενώ για φορολογούμενο με 40.000 ευρώ εισόδημα η εισφορά είναι 800 ευρώ. Η εισφορά αυτή το επόμενο έτος θα ενσωματωθεί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το οποίο θα αρχίσει να έρχεται από την άνοιξη του 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών για λόγους οικονομίας χάρτου και ταχυδρομικών έχει αποφασίσει να μη στείλει το γνωστό πολυεκκαθαριστικό αλλά να ενσωματώσει έκτακτη εισφορά εισοδήματος 2011, τέλος επιτηδεύματος και έκτακτη εισφορά αντικειμενικών δαπανών στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα δεχθούν πολλαπλάσιο σοκ αφού οι συνολικοί φόροι λόγω αλλαγών στην κλίμακα αυξάνονται έως και κατά 900 ευρώ και στους ήδη αυξημένους φόρους θα έρθει να προστεθεί και η έκτακτη εισφορά, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες επιβαρύνσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Οι συντελεστές. Η έκτακτη εισφορά εισοδήματος επιβάλλεται με συντελεστές από 1% έως και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Το επόμενο έτος, άλλωστε, αυξάνεται στα 500 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, από 300 ευρώ φέτος ενώ στο ύψος της παραμένει η έκτακτη εισφορά αντικειμενικών δαπανών. Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση φορολογουμένων με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα, η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται ξεχωριστά ενώ μέριμνα θα ληφθεί αναφορικά με τη μεταχείριση φορολογουμένων οι οποίοι στη διάρκεια του 2012 θα χάσουν τη δουλειά τους. Σήμερα, οι άνεργοι εξαιρούνται από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Nikolaos Magafossis

  Δυστιχως το αχρηστο Πασοκ με αδικα φοροεισπρακτικα μετρα οδηγη τη χωρα στην ολοκληρωτικη εξαθλιωση .
  Θα μπορουσε καλλιστα π.χ να καταργησει τους εμισθους δημαρχους ,αντιδημαρχους προεδρους συμβουλους
  κ λπ κ λ π και οσοι εξ αυτων θελουν να προσφερουν αμισθει τις υπηρεσιες τους και οχι να παιρνουν διπλους και
  τριπλους μισθους απο το επαγγελματους η συνταξεις απο το ταμειο τους Αλλωστε τη τρεχουσα εργασια οι υπαληλοι
  τη βγαζουν..Thks /Rgds

 2. avatar Stavros Aktidis

  ΠΡΙΝ ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΛΛΕΓΕ ΓΙΑΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΤΩΡΑ ΑΥΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΟΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΥΓΕ ΣΕΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ Τ ΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΤΑΧΗΡΙΣΗ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

 3. avatar Alex Tat

  ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ Ο ΜΠΕΝΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΣΕ ΝΕΑ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΙΣΘΩΝ

 4. avatar Mariapht

  Δύο Έλληνες πολίτες, η Όλγα Γεωργίου Γεριτσίδου και η Τάνυα – Μαρία Γεριτσίδου, κατέθεσαν προσφυγή κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι... δεν τον αναγνωρίζουν ως νόμιμα εκλεγμένο.
  Καλά του κάνανε. Τολαθος τους ήταν πως δεν δημοσιοποίησαν πρώτα για να πάρουνε και 9,5 εκατομμύρια υπογραφές....

 5. avatar Alex Tat

  ΟΞΩ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

 6. avatar eltassos

  1. να μην παιρνατε δανεια περα απο τις δυνατοτητες σας..ειναι απλο. 2. βρειτε δευτερη δουλεια 3. πουλα

 7. avatar GM

  οσοι έχουμε δάνεια τι θα κάνουμε????????????????????

  1. avatar danni

   μην πληρώνετε τίποτε και κοιτάξτε να φύγετε από την ελλάδα για να σωθείτε....Έξω υπάρχει ακόμα πολιτισμός και μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια, εδώ υπάρχουν μόνο ρουφιάνοι και προδότες

  2. avatar abramidis kostantinos

   ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!!!!!!!!

 8. avatar laros

  Στην μεγγενη των μισθωτων και των συνταξιουχων οσοι θελουν να τους αφανισουν Τους περιμενουν στις εκλογες

 9. avatar Dinos

  Με αυτές τις κρατήσεις πλήρωνα τη δόση του στεγαστιού μου δανείου..... και πέρναγα δύσκολα....τώρα ;;;

  1. avatar petrosp

   Κουράγιο Ντίνο. Στη θέση σου είμαστε πολλοί. Η μόνη μας λύση είναι να κάνουμε τις ανάλογες «κρατήσεις» στο στεγαστικό μας..

 10. avatar Alex Tat

  ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΜΠΕΝΙ ΠΟΥ ΟΛΟ ΛΕΙ ΟΤΙ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ . ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ . ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕΒΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΝΕΙ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΙ.

 11. avatar petrosp

  Κακοηθέστατο και εντελώς άστοχο το σχόλιό σου, για να μην πω κάτι βαρύτερο φίλε τάσο. Ντροπή..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει