Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε σήμερα ότι θα μπορούσε να σημειωθεί μια «κατάρρευση της ζήτησης» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ευρωζώνη δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσουν την οικονομία τους.

«Σήμερα, αν δεν υπάρξει μια συλλογική γρήγορη δράση, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τη μάχη της ανάπτυξης», είπε η Λαγκάρντ κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.

«Υπάρχουν μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη και μια τεράστια αβεβαιότητα στις ΗΠΑ. Μπορεί να διατρέξουμε τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης», τόνισε.

«Λοιπόν, ας σκορπίσουμε τα σύννεφα και την αβεβαιότητα! Είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε. Και κάτι τέτοιο απαιτεί σαφώς να δράσουμε συλλογικά. Ποιος θα είναι ο πρώτος που θα το κάνει; Ασφαλώς, μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να αντιμετωπίσουν κατεπειγόντως την ανεργία και να ελαφρύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όσον αφορά την Ευρώπη, θα πρέπει να δώσει κατεπειγόντως προτεραιότητα «στα δίδυμα προβλήματα του δημοσιονομικού χρέους και των τραπεζών», σημείωσε η Λαγκάρντ.