Απαντήσεις στις καταγγελίες πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επέκρινε την ποιότητα του έργου που επιτελεί η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα των δημοσιονομικών στοιχείων έδωσε σήμερα η Eurostat μέσω του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση της Eurostat επισημαίνεται ότι «το συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat».

Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010. Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα.

Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές. Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων.

Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.

Έκτοτε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους.

«Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011.

Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων• τούτο επέτρεψε στην ΕΛΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση.