Τις ευκαιρίες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναλύει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, τονίζοντας πως το γεγονός ότι η νέα παγκοσμιοποίηση πλέον είναι ανοιχτή και σε μικρές επιχειρήσεις, σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις το μικρό μέσο μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης δεν θα αποτελεί πλέον κρίσιμο μειονέκτημα.

«Μένει να εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν όχι μόνο τη χαμηλή γραφειοκρατία και το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διευκολύνει την ίδρυση επιχειρήσεων και ένα πτωχευτικό που δεν αυξάνει υπέρμετρα το φόβο της αποτυχίας, αλλά και, μεταξύ άλλων, θεσμική θωράκιση σε ζητήματα που άπτονται των άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως η αποτελεσματική προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και η ποιότητα της δικαιοσύνης. Περιλαμβάνει επίσης υποδομές όχι μόνο για τη διευκόλυνση του εμπορίου και των ροών ανθρώπων, αλλά και ειδικές υποδομές διακίνησης και προστασίας των ψηφιακών δεδομένων από κακόβουλες πρακτικές», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, σήμερα μικρές επιχειρήσεις ή ακόμα και άτομα συμμετέχουν σε ψηφιακές πλατφόρμες με παγκόσμια έκθεση μετατρεπόμενες σε «μικροπολυεθνικές» και δίνοντας σε μικρές, νέες, επιχειρήσεις εύκολη πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές, με τις εταιρικές σελίδες σε Facebook ή το Ebay να αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα.

Οι παγκόσμιες αυτές πλατφόρμες δίνουν τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να έχουν παγκόσμια πρόσβαση όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προσέγγιση πελατών (361 εκατομμύρια πελάτες αγοράζουν ηλεκτρονικά από άλλη χώρα) αλλά και προμηθευτών, χρηματοδότησης και ταλέντου επιτρέποντας τους την απόκτηση εξωστρέφειας, για πρώτη φορά, ανεξάρτητα μεγέθους. Την ίδια ώρα όμως, οι επιχειρήσεις εκτίθενται σε παγκόσμιο ανταγωνισμό που συμπιέζει τα περιθώρια, με τη διάδοση του Airbnb και την πίεση που ασκεί στις παραδοσιακές ξενοδοχειακές υποδομές να αποτελούν ένα ενδεικτικό και πολύ σχετικό για τη χώρα μας παράδειγμα.

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το Brexit ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι ενισχύονται οι διασπαστικές τάσεις και ο ευρωσκεπτικισμός ενώ για την ελληνική οικονομία σημειώνει πως για την ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα και ότι καμία επενδυτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, χωρίς την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.