Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι θα συναντηθεί το Σεπτέμβριο στη Ρώμη με Ιταλούς και διεθνείς επενδυτές για να συζητήσουν για τις αποκρατικοποιήσεις της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αίσθηση του επείγοντος της ιταλικής κυβέρνησης εντάθηκε, καθώς αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο – ρεκόρ για να δανειστεί 6,5 δισ. ευρώ στη χθεσινή δημοπρασία ομολόγων.

Αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ιταλίας, αξιωματούχοι της χώρας δηλώνουν ότι θα περιλαμβάνει κρατική ακίνητη περιουσία και δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με εξαίρεση τις εταιρίες νερού, για τις οποίες έχει αποφασισθεί ότι θα παραμείνουν δημόσιες με δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούνιο.

Οι πωλήσεις των μεριδίων πάνω από 30% που έχει το ιταλικό Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο κορυφαίων ενεργειακών εταιριών της χώρας – της Enel και της Eni – θα απέφεραν πάνω από 30 δισ. ευρώ, αλλά το πολιτικά ευαίσθητο αυτό θέμα δεν έχει λυθεί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το επενδυτικό ταμείο της Κίνας China Investment Corp (CIC), που είχε συναντήσεις με ιταλούς αξιωματούχους, έδειξε ενδιαφέρον κυρίως για τη στρατηγικής σημασίας περιουσία παρά για τα ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου, όπως επεδίωκε ο κ. Τρεμόντι. Ως συνέπεια, η ιταλική Κυβέρνηση πρότεινε στη CIC την αγορά τόσο κρατικών ομολόγων όσο και μεριδίων στην ενεργειακή βιομηχανία, ενώ οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχισθούν.

Η όρεξη των αγορών για την αγορά ιταλικού χρέους μειώνεται καθαρά, παρά το ότι είναι πολύ πιθανό η ιταλική Βουλή να ψηφίσει σήμερα το πακέτο μέτρων ύψους 54 δις. ευρώ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, με στόχο την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013.

Μέσα στο κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να μειώσει η Ιταλία το χρέος της στο 90% του ΑΕΠ από 120% του ΑΕΠ που ανέρχεται εφέτος ή 1,9 τρισ. ευρώ σε απόλυτα ποσά. Αυτό θα απαιτούσε έσοδα 400 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις καθώς και από δύο αμφιλεγόμενες προτάσεις για τη φορολογία του πλούτου και μία ακόμη φορολογική αμνηστία.