Από την Τετάρτη αρχίζουν να ξεδιπλώνονται τα πρώτα βαριά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έρχονται νέες επιβαρύνσεις που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Έρχονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, λόγω της νέας αυξημένης παρακράτησης φόρου, αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εξαιτίας των αυξήσεων που αρχίζουν να εφαρμόζονται στους έμμεσους φόρους, ενώ αμέσως μετά το εκκαθαριστικό της Εφορίας για τα εισοδήματα του 2015, έρχονται τα ραβασάκια του νέου ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Τα μέτρα του Ιουνίου

– Αύξηση στον ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 23% στο 24%. Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε έντεκα νησιά από το 16% στο 24%. Οι επιβαρύνσεις αφορούν έντεκα νησιά και συγκεκριμένα Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Πανελλαδικά η αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% συνεπάγεται επιβαρύνσεις στις τιμές βασικών ειδών στο καλάθι της νοικοκυράς (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά, χυμοί), αλλά και σε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα στον κλάδο της εστίασης, σε εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

-Από την 1η Ιουνίου 2016 επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση. Υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ. Σε έναν λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.

Αλλάζει η τιμή της μπίρας. Στη λιανική, από την 1η Ιουνίου, κάθε κουτάκι μπίρας (των 330 ml) θα κοστίζει 20% παραπάνω. Αιτία, ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

– Αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση. Έρχονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις λόγω της αυξημένης παρακράτησης.

Πιθανότερο θεωρείται – αν και μένει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από τη ΓΓΔΕ για να οριστικοποιηθεί – ότι οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο θα προσμετρηθούν στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων του 2017. Από τον Ιούνιο πάντως σε κάθε περίπτωση μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται για μαχαίρι στις μηνιαίες τους αποδοχές από 2,5 έως και 22,7 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που τους βαρύνουν.

– Νέο καθεστώς στα αυτοκίνητα. Τον Ιούνιο αλλάζει και το καθεστώς φορολόγησης των Ι.Χ. όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης.

Ειδικότερα, τα νέα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:

  • 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ,
  • 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ,
  • 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ,
  • 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ,
  • 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Ειδικότερα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης κατά 5%, ενώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 101 έως και 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια προβλέπεται προσαύξηση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

  • 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
  • 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
  • 30% για εκπομπές ρύπων από 161 έως και 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
  • 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
  • 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Πληρωμή φόρων για τα εισοδήματα του 2015

Η πρώτη δόση του φόρου για τα εισοδήματα του περασμένου έτους εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι σαφώς πιο τσουχτερά σε σχέση με πέρυσι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές σε κλίμακα, αφορολόγητο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016.

Νέος αυξημένος ΕΝΦΙΑ

Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ (μειώθηκε κατά 100.000 ευρώ το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου), όσοι έχουν οικόπεδα (οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου αυξήθηκαν έως και κατά 25%), όσοι έχουν αγροτεμάχια (περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου όπως και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων) καθώς και όσοι έχουν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (δεν προβλέφθηκε η περυσινή έκπτωση φόρου 20%).

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα αρχίσει να εξοφλείται κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων είναι ότι ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας 400.000 ευρώ ενώ φέτος πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο 100 ευρώ, με το νέο καθεστώς θα κληθούν να καταβάλουν 425 ευρώ (αύξηση 325 ευρώ). Επίσης ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ ενώ πλήρωναν μέχρι φέτος συμπληρωματικό φόρο 300 ευρώ, με τις επικείμενες αλλαγές θα πληρώσουν το 2016 συμπληρωματικό φόρο 925 ευρώ (αύξηση 625 ευρώ).

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Οι επιχειρήσεις δέχονται σημαντικό πλήγμα καθώςν τα ακίνητά τους που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.