Τι αλλάζει στην τσέπη μας από την 1η Ιουνίου

Το ημερολόγιο των αυξήσεων που ξεδιπλώνονται στις επόμενες 48 ώρες - Αυτός είναι ο λογαριασμός των νέων φόρων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:05
30/05/2016
Τι αλλάζει στην τσέπη μας από την 1η Ιουνίου
11
loading

Από την Τετάρτη αρχίζουν να ξεδιπλώνονται τα πρώτα βαριά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έρχονται νέες επιβαρύνσεις που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Έρχονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, λόγω της νέας αυξημένης παρακράτησης φόρου, αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εξαιτίας των αυξήσεων που αρχίζουν να εφαρμόζονται στους έμμεσους φόρους, ενώ αμέσως μετά το εκκαθαριστικό της Εφορίας για τα εισοδήματα του 2015, έρχονται τα ραβασάκια του νέου ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Τα μέτρα του Ιουνίου

- Αύξηση στον ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 23% στο 24%. Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε έντεκα νησιά από το 16% στο 24%. Οι επιβαρύνσεις αφορούν έντεκα νησιά και συγκεκριμένα Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Πανελλαδικά η αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% συνεπάγεται επιβαρύνσεις στις τιμές βασικών ειδών στο καλάθι της νοικοκυράς (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά, χυμοί), αλλά και σε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα στον κλάδο της εστίασης, σε εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

-Από την 1η Ιουνίου 2016 επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση. Υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ. Σε έναν λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.

- Αλλάζει η τιμή της μπίρας. Στη λιανική, από την 1η Ιουνίου, κάθε κουτάκι μπίρας (των 330 ml) θα κοστίζει 20% παραπάνω. Αιτία, ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

- Αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση. Έρχονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις λόγω της αυξημένης παρακράτησης.

Πιθανότερο θεωρείται - αν και μένει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από τη ΓΓΔΕ για να οριστικοποιηθεί - ότι οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο θα προσμετρηθούν στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων του 2017. Από τον Ιούνιο πάντως σε κάθε περίπτωση μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται για μαχαίρι στις μηνιαίες τους αποδοχές από 2,5 έως και 22,7 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που τους βαρύνουν.

- Νέο καθεστώς στα αυτοκίνητα. Τον Ιούνιο αλλάζει και το καθεστώς φορολόγησης των Ι.Χ. όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης.

Ειδικότερα, τα νέα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:

 • 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ,
 • 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ,
 • 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ,
 • 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ,
 • 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Ειδικότερα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης κατά 5%, ενώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 101 έως και 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια προβλέπεται προσαύξηση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

 • 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
 • 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
 • 30% για εκπομπές ρύπων από 161 έως και 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
 • 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
 • 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Πληρωμή φόρων για τα εισοδήματα του 2015

Η πρώτη δόση του φόρου για τα εισοδήματα του περασμένου έτους εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι σαφώς πιο τσουχτερά σε σχέση με πέρυσι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές σε κλίμακα, αφορολόγητο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016.

Νέος αυξημένος ΕΝΦΙΑ

Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ (μειώθηκε κατά 100.000 ευρώ το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου), όσοι έχουν οικόπεδα (οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου αυξήθηκαν έως και κατά 25%), όσοι έχουν αγροτεμάχια (περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου όπως και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων) καθώς και όσοι έχουν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (δεν προβλέφθηκε η περυσινή έκπτωση φόρου 20%).

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα αρχίσει να εξοφλείται κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων είναι ότι ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας 400.000 ευρώ ενώ φέτος πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο 100 ευρώ, με το νέο καθεστώς θα κληθούν να καταβάλουν 425 ευρώ (αύξηση 325 ευρώ). Επίσης ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ ενώ πλήρωναν μέχρι φέτος συμπληρωματικό φόρο 300 ευρώ, με τις επικείμενες αλλαγές θα πληρώσουν το 2016 συμπληρωματικό φόρο 925 ευρώ (αύξηση 625 ευρώ).

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Οι επιχειρήσεις δέχονται σημαντικό πλήγμα καθώςν τα ακίνητά τους που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Τρικυμία έν κρανίω

  Η ανάπτυξη ήρθε...Πρώτη φορά αριστερά...Ξεμπερδεύουμε με το παλιό και αγκαλιάζουμε το μέλλον...Αν δεν έχεις να χάσεις τίποτα ψήφισε Συριζα γιατί δεν θα σε "αγγίξουν" τα μέτρα...Κίνημα δεν πληρώνω...Φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, υψηλό αφορολόγητο, κατάργηση Ενφια, μείωση Φπα, μείωση φορολογικών εισφορών, μείωση συνταξιοδοτικών οριων ηλικίας καιιιιι......Κατάργηση των μνημονίων...

  1. avatar glykoksinos

   Ρε μαυρα παπαγαλακια , αρχισατε παλι που ειναι το κοψιμο των συνταξεων πηγα στην τραπεζα και δεν εχει πειραχτη η συνταξι μου που ειναι ανω των 1500 ευρω.
   παψτε πια να κατηγορητε τον συριζα και πειτε για τους προηγουμενους που απο 2500 που ηταν την πηγαν στα 1500 ,
   δεν τα βλεπτετα αυτα γιατι δεν σας συμφαιρει , βγαλτε της παροπηδες , [...]

 2. avatar Μογλης

  Ο φανατισμός τυφλώνει !!! Δε βλέπουν ουτε στο 1 μέτρο...οι άλλοι φταίνε...αυτός προςπαθει!!!συμφωνώντας με όσα προείπε ο "Gore"!

  Προσπαθεί...
  Εγω ξερω πως με κλάμματα κ φωνες απαιτούσα τα λεφτα μου απο τη τράπεζα για να μπω νοσοκομείο επειγουςα κ μου έλεγαν οχι....

 3. avatar neraida

  ΣΥΡΙΖΑ = ΧΑΟΣ

 4. avatar Grate

  Μόνο εαν οι έλληνες καταλάβουν οτι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί κ´ οι συντάξεις κ´ τα προνόμια των βουλευτών , πρωθυπουργων, προέδρων , μεχρι την λήξη των μνημονιων , κατα το ήμισυ , δηλαδή μεχρι 1800 ευρω τότε φίλοι έλληνες θα δούμε άσπρη μέρα , ολα τα αλλα που ισχυρίζονται ειναι ΠΡΟΣ διαμόρφωση της γνώμης κ´ άποψη των ψηφοφόρων .

  1. avatar Gore

   Για ποίους Έλληνες μιλας ρε φίλε ; Για αυτούς που ΞΑΝΑψήφισαν ΝέαΠασοκρατία μετα τα ψέμματα που τους είπε διαλύοντάς τους "αντιμνημονιακα" , ή ....τους Έλληνες που ψήφισαν ΣφΥΡΙΖΑ και ακομα στηρίζουν τον Τσίπρα γιατι " το παλικάρι τουλαχιστον προσπαθεί " ;
   Εκτός αν λες για τους ....Έλληνες που θα τιμωρήσουν τώρα σκληρά τον αριστερό απατεώνα ΞΑΝΑψηφίζοντας ΝέαΠασοκρατία επειδή έχει αρχηγό τον επαγγελματία ΚΑΤΟΧΟ του βαρέως ονόματος ...
   Καμιά ελπιδα , αντίο Ελλάδα . Να τώρα , θα αρχίσουν να γραφουν τα βολεμένα κομματοσκυλα ......

 5. avatar Gore

  Φάτε ΑΡΙΣΤΕΡΙΛΑ συνΈλληνες ! ! ! Venceremos !

 6. avatar xoxoxoxo

  Η πράσινη επανάσταση υλοποιείται, φυτοζωούμε.

 7. avatar Ι Π

  τον αερα που αναπνεουμε θα τον φορολογησει γεια σου Συριζα που θα τα καταργουσες ολα Ψευτες πινοκιο

  1. avatar kl17

   Δεν θα πληρώσω τίποτα.Τι θα γίνει?Διαγραφή φόρων τώρα.Δημοψήφισμα για τους φόρουσ τώρα.

 8. avatar Social Distortion

  Εγώ επειδή δεν είμαι πλούσιος αυτά τα μέτρα δεν με ακουμπάνε καθόλου. Έτσι δεν μας λένε τόσες μέρες οι Κυρίτσης, Καρούμπαλος, Σβίγγου, Τσίπρας και λοιποί Ολυμπιονίκες των ασκήσεων εδάφους?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει