H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Eurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την «πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση». Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν «τo μηχανισμό για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον κριθεί αναγκαίο για να διασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημειώνεται στην ημερήσια διάταξη πως η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών «για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα», σύμφωνα με τις «κατευθυντήριες αρχές» και τη «σταδιακή προσέγγιση πιθανών πρόσθετων μέτρων» για το χρέος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 9 Μαΐου.

Προσχέδιο συμφωνίας στο EuroWorking Group θέλουν οι Βρυξέλλες

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης, με ή χωρίς το ΔΝΤ, θέλουν την επόμενη Δευτέρα να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας όσον αφορά το χρέος στο οποίο θα πρέπει να δώσουν «πράσινο» φως την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «ιδιαίτερα επιθυμητή» και εκτίμησε ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η συμφωνία για το χρέος, στην οποία θα μετέχει το ΔΝΤ, να κλείσει πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

Σημείωσε δε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι αρκετά δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη σπεύσει να νομοθετήσει τα προληπτικά μέτρα, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εκπλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων», ανέφερε, ανώτατος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters, διατυπώνοντας αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.

«Κόφτης» προσδοκιών από τον Ντάισελμπλουμ

Αβέβαιος για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTLZ.

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα στις 24 Μαΐου», δηλαδή στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία», εξήγησε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «υπάρχει μια βάση για αισιοδοξία» καθώς η ελληνική βουλή ψηφίζει την Κυριακή ένα μεγάλο πακέτο περικοπών. «Ανοίγει επίσης ο δρόμος για μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δάνεια με μακρά περίοδο ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια.