«Η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας της στερεί τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις επενδυτικές δράσεις με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

Η κ. Χούμπνερ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάρει πρωτοβουλίες ούτως ώστε το τεχνικό πρόβλημα αυτό να το υπερβεί η χώρα ενώ δήλωσε ότι στόχος της είναι να βάλει σε διαδικασία «fast track» την πρόταση της Επιτροπής για την αύξηση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ), στο 95% κάτι το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές Ιανουαρίου.

Παράλληλα η κα. Χούμπνερ ανέφερε ότι σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας γίνεται προετοιμασία για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας εν όψει της νέας περιφερειακής πολιτικής για την περίοδο 2014-2020 και μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι να επανατοποθετηθεί η χώρα μας ως προς το ΑΕΠ της το οποίο δεν είναι πλέον στα επίπεδα του 2006-2008 αλλά πολύ χαμηλότερα και με βάση τα νέα δεδομένα η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει αύξηση των κονδυλίων που θα εγκριθούν για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τέλος η κ. Χούμπνερ πρότεινε στον κ. Χρυσοχοΐδη, να κάνει μια παρουσίαση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς το τέλος Νοεμβρίου, πρόταση την οποία απεδέχθη ο υπουργός.

Σχετικά με όσα δήλωσε η κ. Χούμπνερ αναφορικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας μας από την ΕΤΕπ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλ. Σακελλάρης μιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε: «Πρόθεση της ΕΤΕπ είναι να συνεχίσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα».