Εκατοντάδες είναι οι εξοχικές κατοικίες που προσφέρονται προς πώληση από τους ιδιοκτήτες τους στη Μύκονο, τόσο από ιδιώτες όσο και από επαγγελματίες κατασκευαστές, καθώς θεωρούν ότι φέτος θα είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για πραγματοποίηση πωλήσεων χωρίς να υποστούν μεγάλες ζημίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μύκονος, μαζί με τη Σαντορίνη, την Κρήτη και τη Ρόδο, είναι από τους ελάχιστους παραθεριστικούς προορισμούς όπου η ζήτηση διατηρείται σε σοβαρά επίπεδα, έστω και μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα αυτή πηγάζει από τη δημοφιλία των παραπάνω νησιών ως παραθεριστικών περιοχών, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν και υψηλότερες αντοχές σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Σύμφωνα με μεσίτες, φέτος η πτώση των τιμών στη Μύκονο κινείται μεταξύ 10% και 12%, σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο του συνόλου του κλάδου, που υπολογίζεται σε περίπου 15%-20%. Αν υπολογίσει κανείς ότι ανάλογη ήταν η πτώση και κατά το 2010, ενώ κάποια μείωση είχε σημειωθεί ήδη από το 2009, ελέω της οικονομικής κρίσης στις χώρες προέλευσης των τουριστών, σήμερα οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει έως και κατά 50% κατά μέσο όρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πολυτελών κατασκευών, εκτιμάται ότι η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Μύκονο, το απόθεμα των προς πώληση κατοικιών έχει ενισχυθεί φέτος και από ιδιώτες, οι οποίοι υπό την πίεση της κρίσης και των χρεών επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν την περιουσία τους. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πωλητών.

Από πλευράς ζήτησης πάντως, καταγράφεται πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ φαίνεται να παγιώνεται η τάση που θέλει τους ενδιαφερόμενους να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, και συγκεκριμένα:

α) σε όσους ενδιαφέρονται για μικρά ακίνητα, αξίας πολύ κάτω του 1 εκατ. ευρώ και β) όσους ενδιαφέρονται για υπερπολυτελείς και μεγάλης επιφάνειας κατασκευές, το κόστος των οποίων ενδέχεται να ξεπερνά και τα 50 εκατ. ευρώ. «Έχει εξαφανιστεί η μεσαία κατηγορία αγοραστών», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο κ. Ιωάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.