Η νέα μόδα; Η αγορά κατοικίας στο εξωτερικό. Η οικονομική κρίση επανέφερε μία «παλιά μόδα» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αγορά κατοικίας σε μεγάλες πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις αγορές αυτές, ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητεί σπίτι-κυρίως-
στο Λονδίνο έχει τριπλασιαστεί στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

«Πρόκειται για εύπορους Έλληνες για τους οποίους η αγορά αυτή αποτελεί αμυντική κίνηση στην οικονομική ανασφάλεια που επικρατεί στην Ελλάδα. Οι πολύ πλούσιοι προτιμούν το κεντρικό Λονδίνο αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν σε λιγότερο ακριβές περιοχές. Πολλοί από αυτούς δελεάζονται και από τις υψηλές αποδόσεις οι οποίες ξεπερνούν το 3% και σε ορισμένες περιπτώσει φθάνουν και το 7%. Υπάρχουν και εκείνοι που αγοράζουν με πρόφαση τις σπουδές των παιδιών, ενώ το τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους αγοραστές που
συνδυάζουν την αγορά με την μόνιμη εγκατάσταση στην βρετανική πρωτεύουσα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορά εκτός Λονδίνου καθώς οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές πώλησης είναι το μεγαλύτερο δέλεαρ», επισήμανε μεσίτης απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία των Ελλήνων αγοραστών στην
αγορά κατοικίας της Μ. Βρετανίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός των αγοραστών που προέρχονται από χώρες της νότια Ευρώπης που πλήττονται από την κρίση χρέους. «Μέχρι πέρυσι, η παρουσία Ρώσων και Αράβων αγοραστών ήταν κυρίαρχη. Το τελευταίο δωδεκάμηνο όμως στην αγορά του Λονδίνου είναι έντονη η παρουσία τόσο των νοτιοευρωπαίων όσο και των Κινέζων αγοραστών. Σε αυτούς οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και η αύξηση των τιμών κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο, η οποία το τελευταίο δωδεκάμηνο κινείται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας προσφοράς».

Αλλά και η πόλης του φωτός, το Παρίσι, προσελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον. «Σε σύγκριση με το παρελθόν, ο αριθμός των Ελλήνων που αποκτά σπίτι στην γαλλική πρωτεύουσα έχει περιοριστεί. Παρόλα αυτά τους τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων υποψήφιων αγοραστών. Πάντως το προφίλ των Ελλήνων αγοραστών είναι
εντελώς διαφορετικό από εκείνο του Λονδίνου καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ πλούσιοι άνθρωποι οι οποίοι συνδέουν την αγορά είτε με την εγκατάσταση είτε με τις σπουδές των παιδιών τους», σχολίαζε στέλεχος μεγάλης μεσιτικής αλυσίδας μιλώντας για την ελληνική δραστηριότητα στην αγορά του Παρισιού.

Δυναμική είναι και η ελληνική παρουσία και στην βουλγάρικη αγορά κατοικίας. Με κίνητρο της χαμηλές τιμές αλλά και την γεωγραφική εγγύτητα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Έλληνες που αγοράζουν ακίνητα είτε στην Σόφια είτε σε κάποιο θέρετρο. Σε αυτό βοηθά και η έντονη ελληνική επιχειρηματική παρουσία στις συγκεκριμένες αγορές.

Πηγή: Realestatenews.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.