Μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο Ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλους τομείς ζητά το ΔΝΤ από την Αθήνα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επέμεινε σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα του ελληνικού χρέους ενώ η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν είναι στόχος του Ταμείου η καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως είναι ανάγκη «η Ελλάδα να μείνει σταθερά προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό», αλλά σημειώνει ότι «η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη και σε άλλους τομείς».

«Η θέση του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους είναι ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο γι’ αυτό και στηρίζει την άποψη ότι χρειάζεται μια ελάφρυνση με την προοπτική η Ελλάδα να κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί»

Μαξίμου: Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στο Νταβός κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα. Κριστίν Λαγκάρντ, και είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».