Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε μία καθαρή ρήξη με το παρελθόν, έστειλε από τη Λευκωσία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει μια καθαρή ρήξη με το παρελθόν.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι αποτελεί παράδειγμα της προόδου την οποία έχει σημειώσει η Ευρωζώνη. Η Κύπρος οδεύει να γίνει το τέταρτο success story της Ευρωζώνης, υποθέτοντας ότι θα συνεχίσει στον δρόμο των υπεύθυνων πολιτικών, τόνισε.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι εύκολη ούτε για την Κύπρο ούτε για το σύνολο της ΕΕ, ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι με την «καταιγίδα» στην ευρωζώνη να είναι πίσω μας, υπάρχουν άλλα σημαντικά προβλήματα προς αντιμετώπιση όπως ο πληθωρισμός, η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, τα ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες, η προσφυγική κρίση και η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και το θέμα της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, είναι, σημαντικό η Ευρώπη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού κατά πόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος και δεν υπήρχε εναλλακτική λύση που να ήταν βιώσιμη στην προκειμένη περίπτωση. Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση.