Με τον κίνδυνο στις 2 Αυγούστου το αμερικανικό κράτος να μην μπορεί πια να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα, ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τη δική του μάχη για να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο.

Οι συνομιλίες με στόχο την αποτροπή της στάσης πληρωμών της χώρας θα επαναληφθούν σήμερα, έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε καμία πληροφορία για το αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών του Μπαράκ Ομπάμα με τους επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία και της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πριν από την έναρξή τους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αναγκαία μία συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού εντός των προσεχών δέκα ημερών και όταν ερωτήθηκε εάν αυτό είναι δυνατόν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, απάντησε: «πρέπει».

Το όριο δανεισμού του αμερικανικού κράτους έχει οριστεί στα 14.300 δισεκατομμύρια δολάρια και οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να συνομολογήσουν στην αύξησή του χωρίς παράλληλη απόφαση για σημαντικές περικοπές των δημοσίων δαπανών. Το δημοσιονομικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φθάσει τα 14.294 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται με τους ρυθμούς των δημοσιονομικού ελλείμματος που θα φθάσει αυτή τη χρονιά τα 1.600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προσπαθώντας να επιτύχει συμβιβασμό, η κυβέρνηση Ομπάμα πρότεινε τον Απρίλιο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία περίοδο δέκα ετών χάρη σε έναν συνδυασμό μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ απέρριψε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος αντιπροτείνοντας έναν περισσότερο μινιμαλιστικό στόχο μείωσης κατά 2.400 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δέκα ετών.